Bank

Eltűnhetnek egyes biztosítók - Nyertek a bankok a brókerbotránnyal

Portfolio
Szépen közeledett az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások alacsonyabb költségszintjéhez a nyugdíjbiztosítások költsége az MNB tavaly közzétett TKM-ajánlása hatására, de a nem nyugdíjcélú életbiztosítások esetében még bőven lát teret az ügyfelek költségeinek csökkentésre az MNB - derült ki a felügyelet mai sajtótájékoztatóján. A jegybank 2016-tól rendeletben szabályozhatja a Teljes Költség Mutatókat. A biztosítók harmada tartósan veszteséges, sokaknál tőkehiány keletkezhet a jövőre életbe lépő Szolvencia II. szabályozás miatt, és konszolidáció következhet be a piacon. A brókerbotránnyal a megtakarítási piacon elsősorban a bankok nyertek: a kezelt ügyfélvagyon 2014 decembere és idén április vége között a befektetési vállalkozásoknál 3%-kal, a befektetési szolgáltatást nyújtó hitelintézeteknél viszont 8%-kal nőtt.
Új kiadványt mutatott be mai sajtótájékoztatóján a Magyar Nemzeti Bank: ezentúl évente megjelenő kockázati jelentésben mutatják be a bankszektoron kívüli, MNB által felügyelt piacok előző évi teljesítményét. Kisgergely Kornél ügyvezető igazgató többek között az alábbiakat emelte ki:
 • A biztosítási piac teljesítményét nagyban meghatározta a tavaly év elején bevezetett nyugdíjbiztosítási adókedvezmény, az MNB pedig két fontos (TKM-, illetve online biztosításközvetítői) ajánlással lépett elő, a jövőben az "etikus életbiztosítási koncepciót" próbálják erősíteni.
 • 114 szereplővel létrejött a szövetkezeti hitelintézetek szoros integrációja tavaly decemberben, amely a 136 milliárd forintos állami dotáció néven jelentős tőkepufferrel rendelkezik. A szektor potenciális többlet kockázatvállalási képessége 700 milliárd forint, amit időben elnyújtva használhatnak ki a takarékok.
 • A brókerpiac legfontosabb tavalyi eseményei között természetesen a BudaCash, a Hungária és a Quaestor botránya kiemelkedő, utóbbi azért is sajnálatos, mert a fejlesztésre szoruló vállalati kötvénypiacot érintette legnagyobb mértékben. A parlament előtt fekszik az MNB javaslatára elkészült új szabályozás, amely erősíti a befektetési szolgáltatók felügyeletét is.

Nagy Koppány igazgató a biztosítási és a pénztári piac helyzete kapcsán kiemelte, hogy:
 • Nemzetközi összevetésben mérsékelt az életbiztosítási és az önkéntes pénztári piac mérete (együttesen 3000 milliárd forintot közelíti a tartalékuk, ennek közel 60%-a közvetlenül vagy közvetetetten állampapír), ugyanakkor mind az élet-, mind a nem-életbiztosítási ágban pozitív díjbevétel-fordulat történt, a nyugdíjbiztosítások pedig a várakozások szerint felfutóban vannak. A megtakarítási szint a GDP 100%-ára rúg Magyarországon, ami nemzetközi összevetésben alacsonynak nevezhető, ugyanakkor régiós jelenséget tükröz. A biztosítási és pénztári megtakarítások szintje a külföldi példák alapján az egy főre jutó GDP növekedésével szoros összefüggésben képes növekedni.
 • A biztosítási piac kockázatai között a legfontosabbak: 1. kiélezett a helyzet a kgfb-piacon: nagyon alacsonyak a díjak, és egyre inkább nőnek a károk, ami a szolvens működést befolyásolja, 2. a tőkefeltöltöttség stabil, de a Szolvencia II szabályozásban meg fog nőni ennek volatilitása (az eszközöket ugyanis piaci alapon, a forrásokat viszont modell alapon kell majd értékelniük a biztosítóknak), a biztosítók Szolvencia II-re történő felkészülése az év legnagyobb kihívása, 3. piacszinten pozitív a tőkearányos megtérülés, de a piaci szereplők harmada veszteséges, és sokan tartós veszteséggel küzdenek. Ez előrevetíti a konszolidáció szükségességét.
 • Az élet-és a nem-életbiztosítási piacon egyaránt csökken a piaci koncentráció, az életbiztosítási piacon azonban visszafordulás látszódik a TOP5 szereplő piaci részesedését tekintve (ugyanis az nő), és a koncentráció növekedése várható.
 • Az önkéntes nyugdíjpénztári piac vagyon 1000 milliárd forint körüli, ami a tagi befizetések (az egyéniek nőttek a vállalatival szemben) növekedésének és a pozitív hozamoknak köszönhetően gyarapodást jelent. Több mint 1 millió fő rendelkezik önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal.
 • Életbiztosítása kb. 1,8 millió ügyfélnek van, a nyugdíjbiztosítások adókedvezménye segített a szerződésszám régóta várt növekedésének elindítását is. A nem nyugdíjbiztosítások átlagdíja 138 ezer forint, a nyugdíjbiztosításoké viszont 222 ezer forint volt év elején, vagyis átlagosan csaknem 20 ezer forintot tesznek félre nyugdíjbiztosításra az ügyfelek.
 • A NYESZ termékek 0,7-3,2%-os, az önkéntes nyugdíjpénztárak 0,93-2,3%-os, a nyugdíjbiztosítások pedig 0,96%-4,25%-os vagyonarányos éves költséget viselnek az MNB szerint egy TKM-szerű modell alapú számítás alapján (közvetett költség nélkül).
 • A nyugdíjbiztosítások TKM-szintje jelentősen csökkent az MNB ajánlása hatására, ráadásul nem a jegybank által meghatározott limitekhez tapadtak ezek, hanem valódi verseny alakult ki a biztosítók között. 2016-tól az MNB TKM-rendeletben tudja szabályozni a TKM kiszámításának és közzétételének módját, és tervezik a limitek kiterjesztését a nem nyugdíjbiztosításokra is. Ezen a területen ugyanis nem működik az önszabályozás, a biztosítások 30%-a nem követi a szakma önkéntes limitajánlását.
 • A nem-életbiztosítások esetében is pozitív fordulat látható a díjbevételekben, de a 80-100% közötti kárhányadok és az alacsony díjak különös figyelmet követelnek a felügyelettől a kgfb-piacon.
Végh Richárd a tőkepiacok legutóbbi fejleményei kapcsán többek között az alábbiakról beszélt:
 • A svájci jegybank január közepi döntése az árfolyamküszöb elengedéséről 10 befektetési vállalkozást negatív sokként érintett, az ügyfelek által elhelyezett biztosítékok nem voltak elégségesek a veszteségek fedezésére.
 • Ez a piaci esemény rejtett kockázatokra is rávilágított a külföldi partnerek és a velük "white label", vagyis a függő ügynöki státusznál lazább jellegű szerződéses kapcsolatban álló hazai, többnyire online működő befektetési vállalkozások között. A rejtett kockázatokat a függő ügynöki tevékenység előírása mellett az MNB tőkekövetelmények előírásával is képes csökkenteni, erre a jövőben sor fog kerülni.
 • A brókercégek iránti bizalmat ugyanakkor általánosságban nem rengették meg az események, a kezelt ügyfélvagyon 2014 decembere és április vége között a befektetési vállalkozásoknál 3%-kal, a befektetési szolgáltatást nyújtó hitelintézeteknél viszont 8%-kal nőtt.
 • Az események nyomán módosulnak a tőkepiaci felügyeleti szabályok, többek között új piacra lépési és bennmaradási szabályokat írnak elő, 5 év helyett 3 évre változik az átfogó vizsgálatok gyakorisága (újonnan piacra lépő intézménynél egy éven belül jön vizsgálat), bővül a vizsgálatok során alkalmazott eszköztár. A Beva biztosítási összeghatárát 100 ezer euróra növelnék, egységessé téve a védelmet az OBA védelmével. A talán legfontosabb módosító javaslat pedig rendszeres adatszolgáltatást ír elő a befektetési szolgáltatási tevékenységet végzőknek az értékpapírszámlák adatairól, így azok elérhetővé válhatnak az MNB honlapján.
 • A BÉT-en 2014-ben tovább csökkent a forgalom, 2015 azonban már talán trendfordulót hoz: a tavalyi 7,8 milliárd forintos napi átlagforgalom után az idei első negyedévben ez 9,7 milliárd forint volt. A BÉT 8,3%-os, a KELER 8,2%-os tőkearányos eredményt ért el tavaly.
 • Jó évet zártak a hazai befektetési alapok tavaly, 630 milliárdos nettó tőkebeáramlást és 234 milliárd forintos nettó hozamot sikerült elérniük, ugyanakkor csökken a beáramlás. Továbbra is a kockázatkerülő befektetésekben van a befektetések jó része. A szektor tőkearányos megtérülése kiemelkedő, közel 50%-os volt tavaly.
 • A kockázatitőke-alapok jelenleg 33-an vannak, és 38 alapot kezelnek, amelyek jó része a Jeremie programhoz köthető. Utóbbiban az év hátralévő részében a kihelyezések felgyorsulására van kilátás.
facebook pay
Puskás Aréna
K_EPA20191106140
Szél
GettyImages-1038084008
DMOHA20190901009
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
GettyImages-172692013