Bank

Eltűnhetnek egyes biztosítók - Nyertek a bankok a brókerbotránnyal

Portfolio
Szépen közeledett az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások alacsonyabb költségszintjéhez a nyugdíjbiztosítások költsége az MNB tavaly közzétett TKM-ajánlása hatására, de a nem nyugdíjcélú életbiztosítások esetében még bőven lát teret az ügyfelek költségeinek csökkentésre az MNB - derült ki a felügyelet mai sajtótájékoztatóján. A jegybank 2016-tól rendeletben szabályozhatja a Teljes Költség Mutatókat. A biztosítók harmada tartósan veszteséges, sokaknál tőkehiány keletkezhet a jövőre életbe lépő Szolvencia II. szabályozás miatt, és konszolidáció következhet be a piacon. A brókerbotránnyal a megtakarítási piacon elsősorban a bankok nyertek: a kezelt ügyfélvagyon 2014 decembere és idén április vége között a befektetési vállalkozásoknál 3%-kal, a befektetési szolgáltatást nyújtó hitelintézeteknél viszont 8%-kal nőtt.
Új kiadványt mutatott be mai sajtótájékoztatóján a Magyar Nemzeti Bank: ezentúl évente megjelenő kockázati jelentésben mutatják be a bankszektoron kívüli, MNB által felügyelt piacok előző évi teljesítményét. Kisgergely Kornél ügyvezető igazgató többek között az alábbiakat emelte ki:
 • A biztosítási piac teljesítményét nagyban meghatározta a tavaly év elején bevezetett nyugdíjbiztosítási adókedvezmény, az MNB pedig két fontos (TKM-, illetve online biztosításközvetítői) ajánlással lépett elő, a jövőben az "etikus életbiztosítási koncepciót" próbálják erősíteni.
 • 114 szereplővel létrejött a szövetkezeti hitelintézetek szoros integrációja tavaly decemberben, amely a 136 milliárd forintos állami dotáció néven jelentős tőkepufferrel rendelkezik. A szektor potenciális többlet kockázatvállalási képessége 700 milliárd forint, amit időben elnyújtva használhatnak ki a takarékok.
 • A brókerpiac legfontosabb tavalyi eseményei között természetesen a BudaCash, a Hungária és a Quaestor botránya kiemelkedő, utóbbi azért is sajnálatos, mert a fejlesztésre szoruló vállalati kötvénypiacot érintette legnagyobb mértékben. A parlament előtt fekszik az MNB javaslatára elkészült új szabályozás, amely erősíti a befektetési szolgáltatók felügyeletét is.

Nagy Koppány igazgató a biztosítási és a pénztári piac helyzete kapcsán kiemelte, hogy:
 • Nemzetközi összevetésben mérsékelt az életbiztosítási és az önkéntes pénztári piac mérete (együttesen 3000 milliárd forintot közelíti a tartalékuk, ennek közel 60%-a közvetlenül vagy közvetetetten állampapír), ugyanakkor mind az élet-, mind a nem-életbiztosítási ágban pozitív díjbevétel-fordulat történt, a nyugdíjbiztosítások pedig a várakozások szerint felfutóban vannak. A megtakarítási szint a GDP 100%-ára rúg Magyarországon, ami nemzetközi összevetésben alacsonynak nevezhető, ugyanakkor régiós jelenséget tükröz. A biztosítási és pénztári megtakarítások szintje a külföldi példák alapján az egy főre jutó GDP növekedésével szoros összefüggésben képes növekedni.
 • A biztosítási piac kockázatai között a legfontosabbak: 1. kiélezett a helyzet a kgfb-piacon: nagyon alacsonyak a díjak, és egyre inkább nőnek a károk, ami a szolvens működést befolyásolja, 2. a tőkefeltöltöttség stabil, de a Szolvencia II szabályozásban meg fog nőni ennek volatilitása (az eszközöket ugyanis piaci alapon, a forrásokat viszont modell alapon kell majd értékelniük a biztosítóknak), a biztosítók Szolvencia II-re történő felkészülése az év legnagyobb kihívása, 3. piacszinten pozitív a tőkearányos megtérülés, de a piaci szereplők harmada veszteséges, és sokan tartós veszteséggel küzdenek. Ez előrevetíti a konszolidáció szükségességét.
 • Az élet-és a nem-életbiztosítási piacon egyaránt csökken a piaci koncentráció, az életbiztosítási piacon azonban visszafordulás látszódik a TOP5 szereplő piaci részesedését tekintve (ugyanis az nő), és a koncentráció növekedése várható.
 • Az önkéntes nyugdíjpénztári piac vagyon 1000 milliárd forint körüli, ami a tagi befizetések (az egyéniek nőttek a vállalatival szemben) növekedésének és a pozitív hozamoknak köszönhetően gyarapodást jelent. Több mint 1 millió fő rendelkezik önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal.
 • Életbiztosítása kb. 1,8 millió ügyfélnek van, a nyugdíjbiztosítások adókedvezménye segített a szerződésszám régóta várt növekedésének elindítását is. A nem nyugdíjbiztosítások átlagdíja 138 ezer forint, a nyugdíjbiztosításoké viszont 222 ezer forint volt év elején, vagyis átlagosan csaknem 20 ezer forintot tesznek félre nyugdíjbiztosításra az ügyfelek.
 • A NYESZ termékek 0,7-3,2%-os, az önkéntes nyugdíjpénztárak 0,93-2,3%-os, a nyugdíjbiztosítások pedig 0,96%-4,25%-os vagyonarányos éves költséget viselnek az MNB szerint egy TKM-szerű modell alapú számítás alapján (közvetett költség nélkül).
 • A nyugdíjbiztosítások TKM-szintje jelentősen csökkent az MNB ajánlása hatására, ráadásul nem a jegybank által meghatározott limitekhez tapadtak ezek, hanem valódi verseny alakult ki a biztosítók között. 2016-tól az MNB TKM-rendeletben tudja szabályozni a TKM kiszámításának és közzétételének módját, és tervezik a limitek kiterjesztését a nem nyugdíjbiztosításokra is. Ezen a területen ugyanis nem működik az önszabályozás, a biztosítások 30%-a nem követi a szakma önkéntes limitajánlását.
 • A nem-életbiztosítások esetében is pozitív fordulat látható a díjbevételekben, de a 80-100% közötti kárhányadok és az alacsony díjak különös figyelmet követelnek a felügyelettől a kgfb-piacon.
Végh Richárd a tőkepiacok legutóbbi fejleményei kapcsán többek között az alábbiakról beszélt:
 • A svájci jegybank január közepi döntése az árfolyamküszöb elengedéséről 10 befektetési vállalkozást negatív sokként érintett, az ügyfelek által elhelyezett biztosítékok nem voltak elégségesek a veszteségek fedezésére.
 • Ez a piaci esemény rejtett kockázatokra is rávilágított a külföldi partnerek és a velük "white label", vagyis a függő ügynöki státusznál lazább jellegű szerződéses kapcsolatban álló hazai, többnyire online működő befektetési vállalkozások között. A rejtett kockázatokat a függő ügynöki tevékenység előírása mellett az MNB tőkekövetelmények előírásával is képes csökkenteni, erre a jövőben sor fog kerülni.
 • A brókercégek iránti bizalmat ugyanakkor általánosságban nem rengették meg az események, a kezelt ügyfélvagyon 2014 decembere és április vége között a befektetési vállalkozásoknál 3%-kal, a befektetési szolgáltatást nyújtó hitelintézeteknél viszont 8%-kal nőtt.
 • Az események nyomán módosulnak a tőkepiaci felügyeleti szabályok, többek között új piacra lépési és bennmaradási szabályokat írnak elő, 5 év helyett 3 évre változik az átfogó vizsgálatok gyakorisága (újonnan piacra lépő intézménynél egy éven belül jön vizsgálat), bővül a vizsgálatok során alkalmazott eszköztár. A Beva biztosítási összeghatárát 100 ezer euróra növelnék, egységessé téve a védelmet az OBA védelmével. A talán legfontosabb módosító javaslat pedig rendszeres adatszolgáltatást ír elő a befektetési szolgáltatási tevékenységet végzőknek az értékpapírszámlák adatairól, így azok elérhetővé válhatnak az MNB honlapján.
 • A BÉT-en 2014-ben tovább csökkent a forgalom, 2015 azonban már talán trendfordulót hoz: a tavalyi 7,8 milliárd forintos napi átlagforgalom után az idei első negyedévben ez 9,7 milliárd forint volt. A BÉT 8,3%-os, a KELER 8,2%-os tőkearányos eredményt ért el tavaly.
 • Jó évet zártak a hazai befektetési alapok tavaly, 630 milliárdos nettó tőkebeáramlást és 234 milliárd forintos nettó hozamot sikerült elérniük, ugyanakkor csökken a beáramlás. Továbbra is a kockázatkerülő befektetésekben van a befektetések jó része. A szektor tőkearányos megtérülése kiemelkedő, közel 50%-os volt tavaly.
 • A kockázatitőke-alapok jelenleg 33-an vannak, és 38 alapot kezelnek, amelyek jó része a Jeremie programhoz köthető. Utóbbiban az év hátralévő részében a kihelyezések felgyorsulására van kilátás.
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
okostelefon kézben pénzügyek