Előfizetői tartalom

Nagyot tévedsz, ha azt hiszed, így működnek a bankok

Portfolio
Mi a bankok feladata? A jegybank által létrehozott pénz közvetítése a megtakarítók és a hitelfelvevők között - vágják rá sokan. Az IMF szakértője, Jakab Zoltán és a Bank of England szakértője, Michael Kumhof tanulmánya azonban felhívja a figyelmet, hogy a bankok nem egyszerűen a jegybankok által létrehozott pénzmennyiséget közvetítik tovább, hanem maguk is pénzteremtők, ezáltal befolyásolják a monetáris politika és a különböző válságkezelési technikák hatékonyságát - írja a Financial Times. Nagyon nem mindegy, ezt figyelembe veszi-e a gazdaságpolitika.

Talán meglepő, de ma is élénk elméleti és gyakorlati viták folynak arról, mi pontosan a bankok szerepe a gazdaságban. Az elterjedtebb felfogás szerint a bankok olyan pénzügyi közvetítők, amelyek a megtakarítással rendelkező ügyfelek pénzét (a szükséges összeg, lejárat, devizanem szerinti transzformációt végrehajtva) egyszerűen továbbközvetítik a finanszírozási szükséglettel...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái