Bank

Örömhírt jelentett be a miniszterelnök az olasz bankoknak

Portfolio
Átfogó intézkedéscsomagot állított össze az olasz kormány a bankok bedőlt hiteleinek hatékonyabb kezelésére - jelentették be kedden. A Nomura elemzői szerint ez jó hír az UniCreditnek, amely egyébként jelenleg 0,2%-os árfolyamemelkedést mutat.
A három évig tartó recesszión átesett olasz bankszektor 350 milliárd eurónyi nem teljesítő hitellel küzd, amely lefoglalja tőkéjét, többletveszteségekkel fenyegeti, valamint akadályozza lakossági és vállalati hitelezési tevékenységét. A Reuters beszámolója alapján az alábbi fő intézkedéseket jelentette be most Matteo Renzi miniszterelnök és Pier Carlo Padoan gazdasági miniszter:
  • csökkentik a csődeljárások időtartamát, ami a Citi egyik elemzése szerint jelenleg átlagosan 5 év, szemben az 1-1,5 éves európai átlaggal,
  • javítják a fedezetek érvényesíthetőségét, hogy a bankok gyorsabban jussanak hiteleik biztosítékához,
  • teljes évi hitelezési értékvesztésüket levonhatják a bankok az adóalapjukból, ami eddig évi 20% volt.

Az intézkedéscsomagot a következő 60 napon belül el kell fogadnia az olasz parlamentnek, hogy törvényerőre emelkedjen. Padoan szerint a csomagnak nem lesz hatása az államháztartás számaira, ugyanakkor a nem teljesítő hitelek másodpiaca fellendülhet általa.

Olaszországban tavaly 7,5 milliárd eurónyi nem teljesítő hitel talált gazdára, szemben például Írországgal, ahol mindössze fél év alatt 27 milliárd eurónyi követelés kelt el. Az olasz bankok jóval magasabb könyv szerinti értéken tartották eddig mérlegükben a hiteleket, mint amennyiért a vevők hajlandóak voltak ezeket megvásárolni. A Banca IFIS szerint idén 20 milliárd euróra szökhet fel az olasz követelésvásárlói piac.

A gazdasági miniszter szavaiból az is kiderült, hogy az intézkedéscsomag nem teljes: az olasz kormány nem mondott le arról a tervéről, hogy egy radikálisabb, "rossz bank" jellegű megoldást alkalmazzon, amely az állam által garantált kötvényekből finanszírozná a banki hitelportfóliók megtisztítását. Eddig ezt az eszközt az európai, állami támogatásra vonatkozó szabályok miatt nem alkalmazták.

A Nomura első elemzése szerint az intézkedéssorozatnak azok a bankok lehetnek a legangyobb nyertesei, amelyek jelezték, hogy nagy összegű nem teljesítő hiteltől szabadulnának meg rövid időn belül (ilyen az UniCredit és a Banco Popolare), illetve azok, amelyek magas nem teljesítő hitel aránnyal (NPL-ráta) rendelkeznek (ilyen a Banca Popolare dell'Emilia Romagna és a Banco Popolare is).
koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
okostelefon kézben pénzügyek