Előfizetői tartalom

Fékrendszer blokkolásgátló nélkül? - Az MNB szabályainak első kilométerei

Oláh Zsolt, MNB
2015. január 1-jével életbe léptek az MNB egészséges háztartási hitelezést fenntartását segítő eszközei, a jövedelemarányos törlesztőrészlet (JTM) és a hitelfedezeti mutatók (HFM). Bár korábban mindkét típusú arányszám valamilyen módon megjelent a létező hitelezői gyakorlatban és szabályozásban egyaránt, az új szabálycsomagban a JTM-re vonatkozó előírások valamelyest újdonságot képviseltek. Az első negyedév tapasztalatai segítséget nyújtanak a mutatószámok "első lépéseinek" értékeléséhez. Megfigyeléseink alapján pedig elmondható, hogy azok nem eredményeztek azonnali visszaesést az éledező háztartási hitelpiacon, ugyanakkor effektív gátakat szabnak annak, hogy az egészséges hitelezésből túlzott eladósodás alakuljon ki a jövőben.

Az MNB év elejével hatályba lépett új adósságfék szabályainak értékelésénél hangsúlyozni szükséges, hogy a szabályozással az MNB célja elsődlegesen a megelőzés és nem az azonnali korlátozás. A válságot követően ugyanis egyértelmű jelei mutatkoztak a háztartások túlzott eladósodásából fakadó kockázatoknak, amelyek mind társadalmi-szociális, mind pedig pénzügyi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés