Bank

Kínkeserves napok előtt a görög bankok és betétesek

Portfolio
Minden, görög bankautomatából most kivett euróbankjegy mögött az Európai Központi Bank sürgősségi likviditáskerete áll. Azzal, hogy a görög mentőprogram hosszabbítás nélkül fog lejárni, az ELA folytatása kérdéses, ez pedig súlyos következményekkel járhat az egész görög bankrendszer számára - kezdi cikkét a Financial Times, melyben azt járja körül, hogy mit tehetnek ebben a helyzetben a görög bankok és mi várhat a görög betétesekre.
A szombati eseményekről percről-percre frissülő cikkünkben írtunk:A tárgyalások kudarcának lehetséges hatásairól pedig itt:Arra a kérdésre, hogy az EKB lélegeztetőgépe nélkül mit tehetnek a görög hatóságok a görög bankok védelme érdekében, az FT azt írja: alapvetően két lehetőségük van.
  • Bankszünnapot rendelnek el.
  • Vagy tőkekorlátozásokat vezetnek be.

A görög bankok súlyos helyzetéről már hetek óta írunk:A bankszünnap egész egyszerűen megállítaná, hogy pénz áramoljon ki a bankokból, ám ennek ára van a görög gazdaság számára. Fizikailag a banki tranzakciók szünetelnének.

A tőkekorlátozások, ahogyan az a nevében benne van, korlátozott összegben engedné a pénzmozgásokat. Ennek bevezetése több napig is eltarthat és a bankoknak pénzre van szükségük a szükségletek kielégítése érdekében.

Mindezekről a korlátozó intézkedésekről a görög kormánynak kell döntenie, erről azonnal kell jogilag rendelkeznie. A görög pénzügyminiszter érzékelte a helyzet súlyosságát, de a Reuters hírügynökségnek úgy fogalmazott, hogy nyitva szeretnék tartani a bankokat a népszavazásig is. Ám több görög illetékes inkább a bankszünnapot részesítené előnyben, mivel ezt könnyebb végrehajtani.

Az ügyre rálátó forrás az FT-nek azt nyilatkozta, hogy vasárnap reggel az EKB és a görög jegybank telekonferencián beszéli meg a lehetőségeket, amiket akár már hétfőn életbe is léptetnek.

Ha azonban el is rendelik a bankszünnapot, akkor adódik a kérdés: hogyan tudnak ezek után újra kinyitni? A brit üzleti napilap értékelése szerint a népszavazáson az esetleges megállapodás elutasítása a bankoknak súlyos csapást jelentene, államosítást és állami pénznyomtatást.

Arra a kérdésre, hogy a görög kormány képes-e nyitva tartani a bankokat a jövő héten, az FT szerint az a válasz, hogy talán nem. A bankoknak van még némi tartalékuk, azonban az EKB holnap várhatóan lépni fog, és a pénzintézetek kifutnak a likviditásukból.

A bajba jutott bankokat végső soron a görög államnak kell kimentenie, mert igaz, hogy van bankszanálási alapja az országnak, ám ebben alig van pénz.

A Financial Times írása arra is emlékeztet, hogy a görög bankoknak vannak leánybankjaik néhány más európai országban. Itt megemlítik Albániát, Bulgáriát, Ciprust, Romániát, Szerbiát, Törökországot és Macedóniát. A külföldi hatóságok aggódnak a fertőzési hatások miatt.

Arra a felvetésre, hogy az esetleges tőkekorlátozásoknak kik lesznek a legnagyobb vesztesei, az FT a következőképp válaszol:

A görög bankok betétállománya 10 éves mélyponton van, 2010 óta 100 milliárd eurónyi betétet vontak ki a rendszerből. A megmaradt betétesek főként magánszemélyek és kis-és középvállalkozások. A bankok elmondása szerint a nagyon tehetős réteg már rég kivonta a pénzét.

A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
mnb_jegybank_felügyelet_shutter