Előfizetői tartalom

Ezért omlanak össze a bankok ennyiszer mostanában

Az utóbbi időben többször is magyarok tízezreinek okozott bosszúságot, hogy leállt valamelyik nagybank rendszere. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, az MNB-nek tavaly 169 kisebb-nagyobb üzemzavarról jelentettek a bankok. A leggyakrabban a netbankok fagytak le, átlagosan 4 órán keresztül voltak elérhetetlenek, de az átutalásoknál és a számlavezető rendszereknél is akadtak gondok. Eközben külföldön olyan esetre is volt már példa, amikor ügyfelek milliói nem tudtak bankolni egy egész hónapon keresztül. Pedig a bankszektor költ a világon mindenütt a legtöbbet informatikára, csak éppen főleg karbantartásra és üzemeltetésre megy el a pénz, mert általában elavult és túlságosan bonyolult rendszerekkel dolgoznak. Magyarországon ezt tetézi, hogy az informatikára szánt büdzsék nagy része a szabályozói változásokra megy el.

Magyarországon is alsó hangon tízezreknek okoz bosszúságot, amikor egy nagybank netbanki vagy kártyás rendszere, netán a számlavezető rendszere váratlanul leáll. Csak az utóbbi fél évben is tömegeket érintő, ideig-óráig tartó, de mégis rengeteg frusztrációt okozó leállást tapasztalhattak a magyar ügyfelek. Néhány nagyobb sajtónyilvánosságot kapott eset: idén január...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés