Bank

Fitch: gyakorlatilag csődben vannak a legnagyobb görög bankok

Portfolio
A tőkekorlátozás hét eleji bevezetése nélkül csődben lenne Görögország négy legnagyobb bankja - véli a Fitch. A görög bankrendszer tőke- és likviditási helyzete nagyon gyenge, egyes bankok pedig közelednek ahhoz a ponthoz, ahol a szanálás már valós lehetőség - teszi hozzá a hitelminősítő.
A négy legnagyobb, rendszer szinten jelentősnek számító görög bank közel áll ahhoz a ponthoz, amikor már a szanálás válhat szükségessé, ez azonban a hitelminősítő szerint közel sem lenne olyan egyszerű, mint egy kisebb görög bank, a Panellinia saját jogszabályok alapján áprilisban végrehajtott likvidálása. A görög szanálási szabályozás közel áll az európai direktívához, ugyanakkor kizárja annak lehetőségét, hogy a kötvényesekre veszteségeket hárítsanak.

A görög bankok újratőkésítésének is komoly akadályai vannak: a hitelminősítő szerint hazai erőforrásokból lehetetlen is ezt megtenni az állam gyenge pénzügyi kondíciói miatt, az EFSF európai alap maradék 10,9 milliárd eurós, erre eddig rendelkezésre álló forrását pedig törölték az IMF felé június 30-án beállt fizetésképtelenség miatt. A feltőkésítésre alkalmas görög betétbiztosítási alap a 2013 végi adatok szerint csak 3 milliárd euróval rendelkezik, az európai betétbiztosítási rendszerben pedig a többi EU-tagállam beleegyezésére lenne szükség a görög bankrendszer megsegítéséhez, ez azonban a gyenge bizalom miatt valószínűtlen.

A görög bankok likviditási helyzete is nagyon rossz az EKB szükséghiteléhez (ELA) való hozzáférés bővítése hiányában, miközben a bankok hitelportfólió-minősége is kivételesen gyenge. A kockázatokkal súlyozott eszközérték 4,8%-ára rúgó tőkevesztés mellett a görög bankok már valószínűleg nem felelnek meg a 8%-os minimális tőkekövetelménynek. A négy legnagyobb bank nem teljesítői hiteleinek aránya 36% volt március végén, és azóta a hátralékok jelentősen növekedhettek.

Nagyon valószínűtlen, hogy a tőkekorlátozásokat Görögország gyorsan fel tudná oldani. Még akkor is, ha az EKB-val, az IMF-fel és az Európai Bizottsággal sikerül megegyezni. A ciprusi bankok esetében is csak idén májusban oldották fel a két évvel korábban bevezetett tőkekorlátozásokat.

Fitch: gyakorlatilag csődben vannak a legnagyobb görög bankok
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
mnb_jegybank_felügyelet_shutter