Bank

Ismerős, ugye? - Devizahiteles csomag és bankadó készül a lengyeleknél

Portfolio
Miközben a magyar bankok már talán túl vannak a nehezén, a lengyel bankokra, úgy tűnik, csak most jönnek a cudar idők. A magyarhoz hasonló nagyságrendű bankadót tervez ugyanis bevezetni a Jog és Igazságosság konzervatív lengyel párt, ha megnyeri az őszi választásokat, márpedig nagy esélye van erre. A szintén jobboldali kormány pedig még ma bejelentheti, miként segítik meg a lengyel frankhiteleseket.
2% körüli vagy afeletti esést szenvedtek el a lengyel bankok részvényei a keddi kereskedésben, ami a görög fejlemények mellett azzal is magyarázható, hogy mind a választási győzelemre esélyes ellenzék, mind pedig az ugyancsak választási lázban égő kormány a bankok számára kedvezőtlen híreket közölt:
  • A Jog és Igazságosság miniszterelnök-jelöltje, Beata Sydlo eszközarányosan 39 bázispontos különadót (a magyar felső kulcs 53 bázispont, jövőre 31 lesz) vetne ki a bankokra tartós jelleggel, és ebből évi 5 milliárd zloty költségvetési bevételt remél, ami a magyar bankadó-bevételek több mint kétszerese. A szupermarketek adójával ellentétben ez egykulcsos, nem progresszív adó lenne. A párt a banki verseny erősítésével akadályozná meg, hogy az ügyfelekre hárítsák a terheket a hitelintézetek.
  • A kormány vezető politikai ereje, a Polgári Platform pedig ma nyújthatja be törvényjavaslatát arról, miként segítenék meg a bajba került lengyel frankhiteleseket, akik jelzálogfedezet mellett adósodtak el. Konverzióról egyelőre nincs szó. 550 000 háztartás rendelkezik Lengyelországban frankalapú jelzáloghitelekkel, ami a jelzáloghitelek közel 40%-át teszi ki. A svájci jegybank január 15-ei döntése a frank árfolyamküszöbének eltörléséről megugrasztotta az érintett családok adósságterheit. A kormány nemcsak a frankhiteleseken szeretne segíteni, hanem az euróban eladósodottak és a bajba került zlotyhitelesek is terítéken vannak.
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
okostelefon kézben pénzügyek