Bank

Ragadós a magyar példa - Itt az újabb devizahiteles mentőcsomag

Portfolio
A 100 négyzetméter alatti lakásban élő frankhitelesek árfolyamveszteségének a felét a bankokkal nyeletné le a lengyel kormány a tegnap benyújtott törvényjavaslat szerint. A másik felét az ügyfelek viselnék az önkéntesen igényelhető konverzió során. A kormánypárt kalkulációi szerint ez 700, az Erste elemzői szerint 400 milliárd forintnak megfelelő összegbe kerülne a lengyel bankszektornak öt év alatt. Előbbi közelíti a magyar devizahiteles elszámolás egyszeri költségét.
Több lengyel bank részvényárfolyama is kétéves mélypontjára került a szerdai kereskedésben, miután a lengyel kormánypárt bejelentette terveit a frankhitelesek megsegítéséről.

A javaslat lényege, hogy az ügyfeleknek 2020 közepéig önkéntesen zlotyhitelre válthatják tartozásukat, ugyanakkor az árfolyamveszteséget nem kell egy az egyben lenyelniük. A bankoknak úgy kell újraszámítaniuk a devizahitel-tartozásokat, mintha zlotyban vették volna fel az ügyfelek, és a különbözet felét a bankoknak el kell engedniük. A kormánypárt kalkulációja szerint ez 2020-ig 9 milliárd zlotyba (csaknem 700 milliárd forintba) kerülne a bankoknak. Változatlan profittal számolva az ING számításai szerint ez a bankszektor nyereségének 11,7%-át vinné el.

Az Erste elemzőit meglepte a kormánypárt fenti számítása, az ő kalkulációjuk szerint ugyanis nem 9, hanem 5 milliárd zloty lehet a csomag költsége a bankok számára, ami kicsivel kevesebb mint 400 milliárd forintnak felel meg. Az ellenzékben lévő, de kormányra készülő Jog és Igazságosság (PiS) párt kritizálta a törvényjavaslatot, ugyanis:
  • azt csak a 100 négyzetméternél kisebb lakással rendelkezők vehetik igénybe, így a frankhitelek állományának mindössze 20%-át (közel 27 milliárd zloty) érintené,
  • szerintük a javaslat a bankokat védi, ugyanis hitelfedezet (LTV-mutató) alapján szelektálnának az ügyfelek között.

A fenti érvek alapján egyáltalán nem biztos, hogy a lengyel kormánypárt javaslatából törvény lesz. A PiS-es Andrzej Duda, akit néhány héttel ezelőtt választottak Lengyelország köztársasági elnökévé, vétójoggal rendelkezik. Az ellenzéki párt álláspontja inkább azt vetíti előre, hogy ha ősszel kormányra kerülnek, a bankok számára még fájdalmasabb csomag következhet. A párt korábban jelezte, hogy historikus árfolyamon konvertálnák át a frankhiteleket, ami elemzők szerint csaknem 3000 milliárd forintnak (!) megfelelő összegbe kerülne a bankszektornak. Ráadásul, ahogy beszámoltunk róla, ők a magyarhoz hasonló nagyságrendű bankadót is bevezetnének. A bankok a választási kampány legnagyobb vesztesei lettek Lengyelországban - nyilatkozta a Reutersnek egy elemző.


Az ismertetett lengyel devizahiteles csomag hasonlít az eddigi magyar megoldásokhoz, de több pontban is eltér azoktól:
  • a magyar végtörlesztéssel ellentétben a kevésbé tehetőseknek szól,
  • a végtörlesztéshez hasonlóan az árfolyamveszteséget a bankokra hárító pénzügyi megoldás,
  • az elszámoláshoz ugyanakkor kevésbé hasonlít abban, hogy nem általános érvényű jogi visszarendezést céloz.
Lengyelországban 550 ezer háztartás vett fel frankban jelzáloghitelt, helyzetüket a svájci jegybank január 15-ei döntése nehezítette meg jelentősen, az ugyanis a frank hirtelen erősödését okozta.
FrankfurtTőzsde
allampapir
BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
trump
GettyImages-1185431673
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Megjött az MNB indoklása a mai döntés után!