Bank

A görög bankok hitelezői és betétesei nagyot bukhatnak

Portfolio
Az európai bankszanálási mechanizmus egyik legfontosabb eszközét, a bail-in szabályt minél hamarabb be kell vezetni a görögöknél - nyilatkozta a német Bundesbank végrehajtó testületének tagja, Andreas Dombret. Ez azt jelenti, hogy szerinte a görög bankokat a tulajdonosaik, kötvényeseik és akár a nagybetéteseik menthetnék meg, azaz tőkésíthetnék fel első körben.

Meglátásom szerint ezt az eszközt (bail-in - a szerk.) minél hamarabb be kellene vezetni Görögországban, még a 2016. január elsejei határidő előtt

- nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Andreas Dombret, a német jegybank végrehajtó testületének tagja.

Dombret ezzel lényegében véve az uniós bankszanálási törvény egyik sarkalatos eszközének, a hitelezői feltőkésítésnek (más néven bail-in) használatára buzdít a görög bankok esetében. A bankszanálás a magyar jogszabályba átültetve ezt jelenti:

A szanálás az intézmény vagy csoport szerkezetátalakítására irányuló eljárás, amely az intézmény alapvető funkciói folyamatosságának biztosítására, a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának megőrzésére és az intézmény vagy csoport egésze vagy egy része életképességének helyreállítására irányul

Az uniós bankszanálás lényege, hogy a bankokat úgy mentsék meg, hogy ennek költségeit ne az államnak (az adófizetőknek) kelljen állnia, ahogyan arra a válság során számos példa volt. A szanálásnak több eszköze van, ezek egyike a hitelezői feltőkésítés, ami az egész uniós szabályozás veleje.

A lényege, hogy a bajba kerülő bankokat első körben meghatározott sorrendben a bank tulajdonosai, hitelezői, és végső esetben nagybetétesei mentsék meg.

Az uniós szabályozás emellett egy kezdetben nemzeti, majd ezekből összevont szanálási alap felállításáról is rendelkezik, de ezt fokozatosan, a bankok befizetéseiből állítják fel, és egyelőre csak kevés pénzt halmoztak fel bennük az egyes országok. A veszteségek első köre mindenképpen a tulajdonosokat és hitelezőket terheli, csak ezután fordulhatnak a bankok a szanálási alaphoz forrásokért. (A magyar szanálási alap egyébként tavaly július elején indult el).
parlament
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
mogo_sajat