Előfizetői tartalom

Hát ezért vannak bajban a megmaradt devizahitelesek

Fábián Gergely
A svájci frank januári hirtelen erősödése és a mostani görög események is rávilágítottak a továbbra is velünk élő számottevő árfolyamkockázatra. A megmaradt, túlnyomórészt gépjármű-finanszírozási hitelből álló devizahitel ügyletek közel negyedmillió szerződést érintenek. Közülük sokan ugyan a speciális konstrukciók miatt még elkerülték az árfolyamváltozás negatív hatásait, de nem szabadultak meg tőle végleg. Sőt a közeljövőben cunamiként szembesülhetnek az erős svájci frank következményeivel a megugró törlesztőrészletek következtében.
A lakossági jelzáloghitelek forintosításával a probléma 90 százaléka megoldódott, a lakosság árfolyamkockázata már nem jelent veszélyt a pénzügyi stabilitásra. A megmaradt fogyasztói devizahitel állomány még mintegy 300 Mrd forint állományt tesz ki, melyből 280 Mrd Ft svájci frank alapú állomány, túlnyomórészt gépjármű-finanszírozási hitel. Ezen hitelek futamidőjéből...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái