Bank

Három újabb bank vonulhat ki Magyarországról

Portfolio
A Citibank lakossági üzletágának már bejelentett eladása mellett a Sberbank és az Axa is eladósorban van a Figyelő szerint. Eközben az Erste 15%-ának értékesítése megfeneklett, ugyanis a Quaestor-ügy "nagy pofon" nekik. Az MKB és a Budapest Bank esetleges összeolvasztásáról, közelgő magánosításáról és az új tulajdonosról egyelőre nincs döntés, mindenki Orbán Viktorra vár.
Bár az "MNB-s vonal" együtt szeretné kezelni a szanálás alatt álló MKB-t és az MFB által kezelt Budapest Bankot, a két bank összevonása, illetve magánosítása még nyitott kérdés, amíg a miniszterelnök nem döntött - írja a hetilap. A bankok eladását legalább három tényező nehezíti:
  • a devizahiteles elszámolások és a fair banki törvény rontotta a lakossági hitelportfólió megtérülését, ráadásul az MKB nagyon agresszíven áraz, még tovább csökkentve portfóliója profitabilitását,
  • az alacsony kamatkörnyezet (1 százalékponttal alacsonyabb Bubor közel 80 milliárdos veszteség a szektornak),
  • a Quaestor-hatás, amely a közeljövőben évi több tízmilliárd forintba (a lap szerint 80-100 milliárdba, ami túlzásnak tűnik) kerül a bankszektornak.

Épp ez utóbbi ügyet értékelte úgy az Erste 15%-ának állami kézbe vételénél szerepet vállaló bennfentes, hogy

Nagy pofon volt, ami után nehéz visszaülni az asztalhoz.

Az Erste értékét befolyásoló, egyelőre bizonytalan kimenetelű ügy miatt állítólag megfeneklettek a tárgyalások az osztrák bankcsoport és az állam között: "on hold" a tranzakció. Van azonban további három bank, amely viszont eladásra vár:

Citibank

A tavaly ősszel meghirdetett lakossági üzletág megvételére az Erste az igazi esélyes, amely (talán a cseh érdekeltséggel együtt is) hajlandó lenne megvenni a bankot. Nehéz azonban véglegesíteni a tranzakciót, ugyanis állítólag vita folyik arról az egyéves átmeneti időszakról, amíg az új tulajdonos használhatná a Citi rendszereit. A nagyon alacsony árra utazó OTP-nek talán akkor lenne ismét esélye, ha nem sikerülne az Erstével megállapodásra jutni.

Sberbank

"Hónapok óta házalnak" a magyar államnál és az aktívabb bankoknál a tulajdonosok, amelyek "sokkal nagyobb problémákat találtak a Volksank-csoporttól megvásárolt kelet-európai hálózatban, mint gondolták." Az állam már nem érdeklődik a bank iránt, MFB körüli szereplők szerint a hitelintézet kemény dió. Állítólag az OTP és az Erste sem mutatott érdemi érdeklődést, pedig nagy valószínűséggel negatív áron kínálja a Sberbank a magyar érdekeltségét.

Axa

Zajlik a bank értékesítési tranzakciója, amely a francia Axa biztosító belgiumi bejegyzésű érdekeltségének fióktelepe. Viszonylag sokan mutattak iránta érdeklődést, többen ki is szálltak már, mindazonáltal az ügylet a második szakaszában tart. A jól teljesítő és a nem teljesítő portfóliót szétválasztották, az eladó azonban inkább együtt szeretné őket értékesíteni.
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock