Bank

Adófizetők pénzéből vették meg a Budapest Bankot (2.)

Portfolio
Korábban még úgy tudtuk, hogy a Budapest Bankot felvásárló Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. azért MFB-hitelből fizeti ki a bank vételárát, hogy ezzel ne növelje a magyar államadósságot. Az MNB második negyedévre közzétett, "az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól" címet viselő statisztikáiból azonban kiderül, mégiscsak államadósságot növelő tételként könyvelték el az MFB-hitelt, mellyel az államháztartás bruttó adóssága is meghaladta a várakozásokat.
A Budapest Bank tavaly decemberi felvásárlása körüli híráradatban mi is írtunk a felvásárlás hatásairól és következményeiről. Akkor úgy tudtuk (és tudtunkkal minden más piaci szereplő is), hogy a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. azért az MFB által nyújtott hitelből veszi meg a bankot, hogy ezzel elkerülhető legyen az államadósság növelése. Ha ugyanis az állam közvetlenül vette volna meg a Budapest Bankot, a vásárlás csökkentette volna az állam készpénz-állományát, ezzel többlet-finanszírozási igényt teremtve, ami pedig a vételár összegével növelte volna az államadósságot.

Az MNB legfrissebb statisztikáiból azonban kiderül: mégsem úgy történtek a dolgok, ahogyan azt mindenki gondolta. Az államháztartás bruttó adóssága 2015 második negyedévében a GDP 79,6%-át tette ki, amit a forint gyengülése mellett az MNB a nettó hitelfelvételben is szereplő, a Budapest Bank állami megvásárlásához nyújtott 195 milliárd forintos MFB-hitellel magyaráz.

Adófizetők pénzéből vették meg a Budapest Bankot (2.)
Egyébként a piaci szereplőket is meglepte az államadósságot növelő MFB-hitel, az OTP elemzői például 78,8%-os GDP-arányos bruttó államadósságot vártak a második negyedévre, az eltérést legnagyobb részben a GDP 0,6%-át kitevő Budapest Bankért fizetett vételár államadósságba olvasztásával magyarázzák.

Időközben értesültünk arról, hogy az eredeti kormányzati tervek szerint valóban az államháztartási körön kívül tartották volna a Budapest Bank megvásárlásának költségeit. Mivel azonban a tranzakció szinte minden pontját és részletét kormányzati határozatokba/rendeletekbe foglalták, ezért nem lehetett elkerülni, hogy az MFB csoporton belül a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-t államháztartási körbe sorolják át, maximum elodázható lehetett volna a lépés addig, amíg jövő tavasszal az Eurostat felé közölni kell az idei évi "végleges" államháztartási számokat.

foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock