Bank

Újabb ország követi Orbánékat: a szomszéd is leváltja a frankhiteleket

Portfolio
Magyarország és Lengyelország után újabb országban várható a frankhitelek leváltása. Igaz, kicsit másképp: kedden a horvát miniszterelnök jelentette be, hogy nem kunára, hanem euróra váltják a frankhiteleket, amelyekből közel 60 ezer akad Horvátországban - írja a Reuters.
A kétezres évekből 60 ezer frankhitele maradt a horvát lakosságnak, ezek nagy része jelzáloghitel. Nagyjából 26 milliárd kuna, vagyis több mint 1000 milliárd forintnyi frankhitelről van szó, ezek törlesztőrészlete ott is a svájci jegybank január 15-ei árfolyamküszöb-elengedése miatt ugrott meg az utóbbi időszakban.

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök közölte: euróra váltják a frankhiteleket, mégpedig úgy, hogy ne hozzák az akció során kedvezőtlenebb helyzetbe azokat, akik már eleve euróban adósodtak el.

Ahogy a magyar elszámolás és a lengyel zlotysítás, úgy a horvát eurósítás költségeit is várhatóan a bankok viselik majd, de a részleteket egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A bankok a veszteségeiket bizonyos mértékben leírhatják majd az adójukból, így a terhek egy részét az állam viselheti.

Januárban már hozott egy frankhitelesekre kiterjedő intézkedést a horvát kormány: akkor átmeneti jelleggel (a végleges megoldás megtalálásáig) egyéves időtartamra 6,39 kuna árfolyamon fixálták a törlesztési árfolyamot. A frank jelenlegi piaci árfolyama 7 kuna körül mozog.

A legnagyobb horvát bankok mind rendelkeznek frankhitelekkel, így az UniCredit, az Intesa Sanpaolo, az Erste és a Raiffeisen leánybankja is.

A lengyel konverzió friss fejleményeiről itt írtunk:
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog
Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Kincses Gyula
Az új ukrán elnök keményen visszaszólt Putyinnak
Vida József megvette a TV2-t
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Vida József megvette a TV2-t