Bank

Zuhanórepülésben az MKB vesztesége

Portfolio
Megjelentek az első féléves számokban az MKB Bank tavaly megkezdett reorganizációjának pozitív hatásai. A pénzintézet több mint 10 százalékkal faragta le banküzemi költségeit, ennek révén a bankcsoport vesztesége 2014 első hat hónapjához képest a negyedére, 4,041 milliárd forintra esett - közölte a bank.
A teljes magyar bankszektor második negyedéves eredményéről szóló első cikkünk itt olvasható:A nemzetközi számviteli standardok (IFRS) szerint 4,1 százalékkal, 1 865,2 milliárd forintra csökkent 2015 első félévében az MKB Bank konszolidált mérlegfőösszege. Ugyanerre az időszakra esett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által az elmúlt év végén elindított újjászervezés legintenzívebb fázisa, a szervezeti átalakítás, a döntési szintek ésszerűsítése, a szigorú költségcsökkentési program következetes végrehajtása. Mindezek eredményeképpen a konszolidált banküzemi költségek 2014 első feléhez képest 12 százalékkal, 20 milliárd forint közelébe mérséklődtek.

Az MKB bankcsoport - a banki különadó hatását is magában foglaló - üzemi eredménye plusz 3,7 milliárd forint lett az első félévben. Mivel az értékvesztés és céltartalék-képzés nettó összege az év első hat hónapjában 8,1 milliárdot ért el, így a konszolidált adózás előtti eredmény soron csupán mínusz 4 milliárd forint mutatkozik, szemben a tavaly ilyenkor elért 15 milliárdos veszteséggel. A bank tőkehelyzete továbbra is stabil: a 14,68 százalékos tőkemegfelelési mutató valamivel magasabb, mint az előző év végén volt.

A fokozatosan javuló gazdasági környezet mellett a bank közleménye szerint a folytatódó újjászervezés serkentheti 2015 második félévében az MKB üzleti aktivitását. A devizaalapú gépjármű- és fogyasztási hitelek forintosítása miatt várható veszteség negatív eredményhatása mérsékelt. Jelenleg is zajlik a pénzintézet problémás portfóliójának értékesítése, illetve leválasztása. A folyamat továbbra is az MNB irányításával zajlik, amely 2015. július 23-án visszavonta a tavaly decemberben kirendelt négy szanálási biztos mandátumát. Ezzel az igazgatóság visszavette a jogköreit és a bank folytatja középtávú stratégiájának megvalósítását.


Lehet, hogy a költségcsökkentés és a reorganizáció sikeres, de az igazság pillanata akkor jöhet el az MKB-nál, amikor a bankon kívülre (várhatóan a szanálási vagyonkezelőhöz) helyezik a rossz minőségű projekthiteleket. Hogy ez milyen eredményhatással jár a még felmerülő értékvesztési szükségletet is figyelembe véve, az a következő negyedévekben derül ki.
cimlap_Hernadi
Frankfurti tőzsde
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Huawei
kinaielnök
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Tulajdonost vált az MKB Bank, de még véletlenül sem a tőzsdén keresztül