Előfizetői tartalom

Hat éve nem látott lakossági roham a magyar bankoknál

Portfolio
A végtörlesztés időszakát leszámítva hat éve nem látott összegű, 60 milliárd forintnyi hitelt vett fel a magyar lakosság ez év júliusában. Az MNB friss adatai alapján ez ráadásul nem a hitelkiváltásoknak, hanem a ténylegesen új hitelfelvételeknek, főleg a lakáshitelek népszerűségének köszönhető. A lakáshitelek átlagkamata 5% közelébe esett, eközben a lekötött lakossági betétek már kevesebb mint 1%-ot ígérnek. Lakossági roham ide vagy oda, a lakáshitelek még mindig drágának tekinthetők: az EU-ban csak Bulgáriában magasabb a hitelköltségük, mint nálunk.

Beindult a lakossági hitelezés, de még messze a válság előtti szintAz MNB friss, júliusi statisztikájából leginkább az alábbi ábrán látható folyamatot emelnénk ki: a lakáshitelezés -a végtörlesztés időszakát leszámítva - utoljára 2009 nyarán, vagyis a régi szocpol Bajnai-kormány által végrehajtott kivezetése előtt tartózkodott ott, ahol most júliusban. Igaz, még...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés