Bank

Feltárultak az MKB titkai - Cáfol az MNB

Portfolio
220 milliárd forint névértékű rossz hitelt adhat át az MKB Bank a hamarosan elinduló szanálási vagyonkezelőnek. A vásárláshoz 10 magyarországi bank adna hitelt a vagyonkezelőnek 10 évre, állami készfizető kezesség mellett - írja saját értesülései alapján a HVG, amely szerint tiltott állami támogatásnak minősítheti a tranzakciót az EU, ha a terveknek megfelelően, piaci érték felett valósul meg. A hetilap cikkére egy olyan közleménnyel reagált az MNB, amely részlegesen cáfolja a HVG állításait.
Az MNB legfrissebb közleményében a HVG mai számában leírtakat cáfolja az alábbiak szerint:
  • A jegybank közleménye szerint nincs szó arról, hogy az Európai Bizottság versenyügyi főigazgatósága kifogást emelt volna a szanálási alap felé értékesítendő rossz hitelportfólió miatt. Az MNB közlése szerint az EU-val jelenleg is folynak a tárgyalások az MKB rossz hiteleinek értékesítéséről, emellett az MNB kiemeli, hogy a hitelportfólió gazdasági érték feletti értékesítése nem lehetséges, ugyanakkor a bizottság dönthet úgy, hogy elfogadja a piaci ár és a tényleges gazdasági érték közötti különbség erejéig nyújtott állami támogatást.
  • Az MNB cáfolja továbbá, hogy a HVG állításai szerint a bankszanálás során banktulajdonossá vált volna, mivel továbbra is az állam az MKB Bank tulajdonosa, az MNB csak a tulajdonosi jogokat gyakorolja - a hetilap ezen állítását egyébként a Portfolio nem vette át a megjelent cikkben.


A hetilap cikkében az alábbiak jelentek meg az MKB rossz hitelportfóliójának értékesítéséről:

2014-ben a szanálási alapot azzal a céllal hozta létre az Országgyűlés EU-s előírás alapján, hogy bankok és befektetési vállalkozások befizetéseiből, vagy ha ez nem elegendő, hitelből megvásárolja a szanálás alá kerülő bankok, brókercégek eszközeit. "A K&H jelenleg vizsgálja ennek lehetőségét", mármint, hogy hitelt adjon az alapnak, az MKB és a Budapest Bank viszont kategorikusan cáfolta a hetilap ezen értesülését, a többiek pedig nem nyilatkoztak.

Uniós szakértők szerint, ha a szanálási alap piaci ár felett vásárolna az MKB-tól, az felvetné a versenytorzítással járó tiltott állami támogatás gyanúját. Gert Jan Koopman, az Európai Bizottság versenyügyi főigazgatóságának állami támogatásokért felelős főigazgató-helyettese állítólag Orbán Gábor azóta távozott NGM-es államitkárnak küldött levelében korábban már kifejezte aggodalmát. Hasonló ügyben vizsgálódik az EU Olaszországban is, erről legutóbb itt írtunk:

Az MKB érintett rossz hitelportfóliójának névértéke 700 millió euró (220 milliárd forint), a mögöttük lévő ingatlanfedezetek azonban a PWC tanácsadócég becslése szerint csak 400 millió eurót érnek. A 300 millió eurós különbözetet az MKB már leírta céltartalékként, de 400 millió eurót sem sikerült kapnia a rossz hitelportfólióért. Az MKB legalább 350 millió eurót szeretett volna kapni Danube fantázianevű csomagjáért, de csak 150-200 millió eurót ajánlottak piaci szereplők. A piaci értékesítés tehát 200-250 millió eurós (63-79 milliárd forintos) veszteséget okozott volna az MKB-nak. Szorítja egyébként az idő az MKB-t, hiszen a szanálás december 17-éig tart.

Arról is beszámolt a HVG, hogy az MKB-csomag értékesítésével a KPMG-t bízta meg az MNB, amely londoni road-show-n is népszerűsítette azt. Vevőjelöltként az alábbiak kerültek szóba:
  • a Goldman Sachs értékbecslést is készíttetett az ingatlanokra,
  • az EBRD-Indotek-CarVal trió a minimális árelvárás miatt végül nem pályázott,
  • az OTP Bank a Lone Star magántőke-társasággal közösen érdeklődött, az OTP közlése szerint azonban nem nyújtott be ajánlatot,
  • a Gránit Bank és a globális The Baupost Group hedge fund párosa.

Az OTP alapkezelője egyébként korábban már megvette az MKB több milliárd forint értékű Citypoint9 raktárbázisát, és 18 milliárd forintért vásárolt jobb hiteleket is a legnagyobb magyar bank - írja a lap. Az OTP egyelőre nem válaszolt a Portfolio követelésvásárlással kapcsolatos korábbi megkeresésére, de hét sikeres, kisebb tranzakcióról az MNB az MKB kapcsán beszámolt tegnap:
kinai elnok
BFALU20191201033
valgyimir putyin
nyelvvizsga tamogatas emmi
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
hsbc_shutter