Bank

Feltárultak az MKB titkai - Cáfol az MNB

Portfolio
220 milliárd forint névértékű rossz hitelt adhat át az MKB Bank a hamarosan elinduló szanálási vagyonkezelőnek. A vásárláshoz 10 magyarországi bank adna hitelt a vagyonkezelőnek 10 évre, állami készfizető kezesség mellett - írja saját értesülései alapján a HVG, amely szerint tiltott állami támogatásnak minősítheti a tranzakciót az EU, ha a terveknek megfelelően, piaci érték felett valósul meg. A hetilap cikkére egy olyan közleménnyel reagált az MNB, amely részlegesen cáfolja a HVG állításait.
Az MNB legfrissebb közleményében a HVG mai számában leírtakat cáfolja az alábbiak szerint:
  • A jegybank közleménye szerint nincs szó arról, hogy az Európai Bizottság versenyügyi főigazgatósága kifogást emelt volna a szanálási alap felé értékesítendő rossz hitelportfólió miatt. Az MNB közlése szerint az EU-val jelenleg is folynak a tárgyalások az MKB rossz hiteleinek értékesítéséről, emellett az MNB kiemeli, hogy a hitelportfólió gazdasági érték feletti értékesítése nem lehetséges, ugyanakkor a bizottság dönthet úgy, hogy elfogadja a piaci ár és a tényleges gazdasági érték közötti különbség erejéig nyújtott állami támogatást.
  • Az MNB cáfolja továbbá, hogy a HVG állításai szerint a bankszanálás során banktulajdonossá vált volna, mivel továbbra is az állam az MKB Bank tulajdonosa, az MNB csak a tulajdonosi jogokat gyakorolja - a hetilap ezen állítását egyébként a Portfolio nem vette át a megjelent cikkben.


A hetilap cikkében az alábbiak jelentek meg az MKB rossz hitelportfóliójának értékesítéséről:

2014-ben a szanálási alapot azzal a céllal hozta létre az Országgyűlés EU-s előírás alapján, hogy bankok és befektetési vállalkozások befizetéseiből, vagy ha ez nem elegendő, hitelből megvásárolja a szanálás alá kerülő bankok, brókercégek eszközeit. "A K&H jelenleg vizsgálja ennek lehetőségét", mármint, hogy hitelt adjon az alapnak, az MKB és a Budapest Bank viszont kategorikusan cáfolta a hetilap ezen értesülését, a többiek pedig nem nyilatkoztak.

Uniós szakértők szerint, ha a szanálási alap piaci ár felett vásárolna az MKB-tól, az felvetné a versenytorzítással járó tiltott állami támogatás gyanúját. Gert Jan Koopman, az Európai Bizottság versenyügyi főigazgatóságának állami támogatásokért felelős főigazgató-helyettese állítólag Orbán Gábor azóta távozott NGM-es államitkárnak küldött levelében korábban már kifejezte aggodalmát. Hasonló ügyben vizsgálódik az EU Olaszországban is, erről legutóbb itt írtunk:

Az MKB érintett rossz hitelportfóliójának névértéke 700 millió euró (220 milliárd forint), a mögöttük lévő ingatlanfedezetek azonban a PWC tanácsadócég becslése szerint csak 400 millió eurót érnek. A 300 millió eurós különbözetet az MKB már leírta céltartalékként, de 400 millió eurót sem sikerült kapnia a rossz hitelportfólióért. Az MKB legalább 350 millió eurót szeretett volna kapni Danube fantázianevű csomagjáért, de csak 150-200 millió eurót ajánlottak piaci szereplők. A piaci értékesítés tehát 200-250 millió eurós (63-79 milliárd forintos) veszteséget okozott volna az MKB-nak. Szorítja egyébként az idő az MKB-t, hiszen a szanálás december 17-éig tart.

Arról is beszámolt a HVG, hogy az MKB-csomag értékesítésével a KPMG-t bízta meg az MNB, amely londoni road-show-n is népszerűsítette azt. Vevőjelöltként az alábbiak kerültek szóba:
  • a Goldman Sachs értékbecslést is készíttetett az ingatlanokra,
  • az EBRD-Indotek-CarVal trió a minimális árelvárás miatt végül nem pályázott,
  • az OTP Bank a Lone Star magántőke-társasággal közösen érdeklődött, az OTP közlése szerint azonban nem nyújtott be ajánlatot,
  • a Gránit Bank és a globális The Baupost Group hedge fund párosa.

Az OTP alapkezelője egyébként korábban már megvette az MKB több milliárd forint értékű Citypoint9 raktárbázisát, és 18 milliárd forintért vásárolt jobb hiteleket is a legnagyobb magyar bank - írja a lap. Az OTP egyelőre nem válaszolt a Portfolio követelésvásárlással kapcsolatos korábbi megkeresésére, de hét sikeres, kisebb tranzakcióról az MNB az MKB kapcsán beszámolt tegnap:
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
brit ház ingatlan_getty