Bank

Nem csak a menekültek szemelték ki maguknak Németországot

Portfolio
Egyre vonzóbb piac Németország a külföldi bankok számára, ami nem véletlen: a német gazdaság, különösen az annak gerincét képező Mittelstand bivalyerős, a helyi bankrendszer viszont gyengélkedik - hívja fel a figyelmet a Financial Times.
A multik mellett a német gazdaság gerincét képező középvállalatok, vagyis a Mittelstand kiszolgálását tekinti egyik fő kihívásának több európai, nem német nagybank is, így például a francia BNP Paribas és Société Générale, a brit HSBC és a spanyol Santander.

A kedvező gazdasági klíma mellett kapóra jön nekik, hogy több német nagybank, köztük a Deutsche Bank és a Commerzbank még mindig a tőkeáttétel csökkentését tekinti fő feladatának, és különösen a Deutsche Bank saját problémáival van elfoglalva. Épp e két helyi nagybank piaci részesedéséből szeretnének leginkább leharapni a külföldi kihívók. Nehezebb ugyanis versenyre kelni a kisebb, regionális szereplőkkel, amelyek mélyen beágyazottak a helyi kisvállalkozói rétegnél.

Észrevettük őket - jelezte a brit lap kérdésére az egyik német nagybank vezetője a külföldi terjeszkedőkkel kapcsolatban, hozzátéve: kérdés, hogy az agresszív árazás, amellyel terjeszkednek, profitábilis-e számukra. Üzleti kilátásaik hosszabb távon semmiképp sem rosszak: ha egy banknak sikerült gyökeret vernie a Mittelstandhoz tartozó vállalatok körében, akkor hosszú távú, stabil bevételt termelő, kis kockázatú üzletre számíthat. Az első lépés, vagyis az ügyfelek bizalmának elnyerése egyértelműen a legnehezebb feladat számukra a földrajzilag decentralizált német gazdaságban. Mivel a Barclays és a Royal Bank of Scotland személyében volt már példa kivonulásra a német bankpiacról, először is hosszú távú elköteleződésükről kell meggyőzniük a külföldi bankoknak a helyi vállalkozókat.

A francia BNP Paribas 2013 végén hirdette meg kisvállalkozásokat célzó stratégiáját Németországban (sőt, Hello Bank néven online retail tevékenységbe is fogott), és jelenleg 4700 alkalmazottal rendelkezik Németországban, szemben a franciaországi 56 ezerrel, az olaszországi, illetve belgiumi 18-18 ezerrel. Egyértelmű azonban, hogy csakúgy, mint francia versenytársa, a Société Générale, növekedni akar a német piacon, akárcsak az HSBC vagy a Santander.
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
okostelefon kézben pénzügyek