Bank

Eltűnt a CIB és az MKB fele - Egy bank mindenkit lepipált

2014 a magyar bankszektor történetének legfeketébb éve volt - erősíti meg az MNB most közzétett Aranykönyve, amit már eddig is tudtunk. Újdonság lehet azonban sokaknak, hogy még így is volt négy olyan bank, amely 10% feletti tőkearányos nyereséget ért el. A Cetelem mindenkit lepipált, de a Fundamenta is kimagaslóan teljesített. A statisztika persze a válság eleje, 2008 óta bekövetkezett szomorú változásokra is rávilágít, például arra, hogy a nagybankok hitelállománya 36%-kal esett vissza, és ebben a devizahiteles elszámolás hatása még nincs is benne. A CIB és az MKB hitelállománya gyakorlatilag feleződött.


A bankok eredmény- és mérlegadatai szempontjából felemás év volt 2014, hiszen a devizahiteles elszámolásból származó veszteségeket jórészt már elszámolták, a szükséges hitelleírást azonban akkor még nem (csak idén március végéig) hajtották végre a bankok. Ezt figyelembe érdemes vizsgálni a részvénytársasági hitelintézeteket mutató, az MNB most közzétett Aranykönyve alapján készített 10 alábbi ábránkat. Az ennél frissebb, első félévi (azon belül részletesen a második negyedévi) fejleményeket mutató cikkünk itt olvasható:A részvénytársasági hitelintézetek összességében 506 milliárd forintos adózás utáni bukóval zárták 2014-et, a devizahiteles elszámolás nélkül valószínűleg némi profit azért összejött volna.

Eltűnt a CIB és az MKB fele - Egy bank mindenkit lepipált
A 45 itt tárgyalt hitelintézetből 27 volt veszteséges és mindössze 18 volt nyereséges. Soha nem volt még ennyi veszteséges hitelintézet Magyarországon, mint 2014-ben.

Eltűnt a CIB és az MKB fele - Egy bank mindenkit lepipált
Abszolút összegét tekintve az UniCredit zárta a legnagyobb, 10,1 milliárd forintos nyereséggel az évet, és egyedüliként maradt profitábilis a nagybankok közül, elsősorban ügyes értékpapír-tranzakcióinak köszönhetően.

Eltűnt a CIB és az MKB fele - Egy bank mindenkit lepipált
Tőkearányosan viszont egy jóval kisebb bank, a Cetelem érte el a legmagasabb, 49%-os megtérülést, vélhetően - az előző évekhez hasonlóan - kis kockázatú, de nagy kamatmarzsú fogyasztási hiteleinek köszönhetően. 2014 a két régebbi lakástakarék (Fundamenta és OTP LTP) számára is jó év volt, de nekik a speciális állami szabályozás is jócskán segít ebben.

Eltűnt a CIB és az MKB fele - Egy bank mindenkit lepipált
A szokásos projekthitelezési veszteségek mellett ezúttal a devizahiteles elszámolások hatása határozta meg leginkább a veszteséges bankok rangsorát: a Raiffeisen, az Erste és a CIB került a feketelista élére.

Eltűnt a CIB és az MKB fele - Egy bank mindenkit lepipált
Az (általunk, egységes módszertannal számolt) átlagos tőkearányos megtérülés alapján a Raiffeisent az OTP két leánybankja követte a legveszteségesebb bankok listáján. Még mielőtt bárki megijedne, a tavalyi veszteségek miatt kiesett tőkét mindegyik bank tudta pótolni.

Eltűnt a CIB és az MKB fele - Egy bank mindenkit lepipált
Ha a bankok méretét nézzük, kijelenthető, hogy az OTP stabilan őrzi első helyét. Érdekes átrendeződés azonban, hogy az egy évvel korábbi hetedikről az UniCredit feljött a harmadik helyre mérlegfőösszege alapján. Hitelállományát tekintve viszont a Raiffeisené lett a dobogó harmadik foka a K&H után.

Eltűnt a CIB és az MKB fele - Egy bank mindenkit lepipált
Utolsó három ábránkon azt mutatjuk, hogyan változott meg a magyar nagybankok mérete a válság kezdete óta, illetve csak tavaly. Az UniCredit növekedése látványos, de ennek jó részét tavaly hozta össze. Az OTP mindkét összevetésben növekedett, a Raiffeisen és az MKB pedig tavaly tudott fordítani a korábbi évek trendjén.

Eltűnt a CIB és az MKB fele - Egy bank mindenkit lepipált
Hogy melyik bank hitelez aktívan, arról némi eligazítást ad az alábbi ábra. Tavaly csak az UniCredit és a K&H hitelállománya nőtt, a CIB-é és az Erstéé esett vissza leginkább. Igaz, ez utóbbiaknál a múlt örökségével való leszámolás (nem teljesítő hitelek leírása, eladása) másoknál nagyobb mértékben ronthatta a számokat. Az elmúlt hat évet nézve a CIB-nél és az MKB-nál ez a tényező brutálisan érintette a számokat: a két bank hitelállománya közel a felére esett.

Eltűnt a CIB és az MKB fele - Egy bank mindenkit lepipált
A betétgyűjtésben önmagához képest az UniCredit, a Raiffeisen és az OTP volt tavaly a legaktívabb, igaz, ezeket a számokat is torzítják egyszeri hatások, például a befektetési alapok portfólió-átrendezése a jegybanki kötvények felől a bankbetétek felé.

Eltűnt a CIB és az MKB fele - Egy bank mindenkit lepipált
A jövőre vonatkozóan az alábbiak a várakozásaink:
  • eltűnnek a devizahiteles intézkedések okozta egyszeri veszteségek (az autóhitelek forintosítása mindössze 15 milliárdos banki bukót okoz),
  • jövőre csökken a bankadó, amin a hitelintézetek összesen több mint 60 milliárd forintot spórolhatnak, ugyanakkor
  • a hitelállomány visszaesése és a kamatmarzs szűkülése (lásd: elszámolások, "fair banki" szabályok, kamatcsökkentés hatása) a bevételek évi több mint 100 milliárd forintos szűkülését hozza,
  • a nem teljesítő projekthitelek eladása (többek között az MNB által alapított MARK Zrt.-nek) bizonytalan eredményhatással jár, de inkább lefelé mutató kockázatot jelent,
  • a brókerbotrányok és a Quaestor-ügy utóhatásai (pl. magasabb OBA- és Beva-díjak) évi 20-30 milliárd forinttal növelhetik a bankszektor ráfordításait,
  • összességében sok évnek el kell telnie, hogy a bankszektor átlagos tőkearányos megtérülése tartósan (és ne csak az idei első félévben látott átmeneti módon) megközelítse az elfogadhatónak tartott 10%-os szintet,
  • bizonytalan, hogy ehhez a hitelezés beindulása milyen mértékben fog hosszájárulni, mert egyelőre csak a lakossági hitel-kihelyezésekben, különösen a lakáshitelezésben indult egyértelmű (de nem kirobbanó) növekedés.

Megjegyzés: az egyedi rangsorokból kihagytuk a prudenciális szempontból hitelintézetnek minősülő pénzügyi vállalkozásokat, így az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítványt, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-t és az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.-t.
brexit0923
zuckerberg
Malajzia
Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem
mnb shutter
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Malajzia