Bank

Fontos változás a jegybanki ingyenhiteleknél

Portfolio
A Monetáris Tanács tegnapi döntésével lehetővé tette, hogy a hitelintézetek az NHP+-ban allokált teljes, összesen 500 milliárd forintos hitelkeretüket az NHP keretében történő hitelezésre is felhasználhassák - derül ki az MNB közlemnényéből. Jóllehet a jelenlegi feltételek szerint év végéig lehet szerződést kötni mindkét konstrukció keretében, jövő évtől eltérő feltételek mellett kezdetét veheti az NHP kivezetése, amelynek 2016. évi megváltozott feltételeiről 2015. november közepéig tájékoztatást ad az MNB.
A hitelintézetek visszajelzése szerint az év végéhez közeledve jelentős többletkereslet tapasztalható a kis- és középvállalkozások (kkv) részéről a Növekedési Hitelprogram (NHP) iránt. Ez szezonális okokkal, a gazdaság erősödő teljesítményével és az NHP fokozatos kivezetésével magyarázható. Az NHP keretösszegének közeli kimerülése után a hitelintézetek további hitelkeresletet már nem tudnának kielégíteni, miközben az NHP+ konstrukcióban várakozásuk szerint a rendelkezésükre álló 500 milliárd forintos keretösszegnél kevesebbet lesznek képesek kihasználni. A Monetáris Tanács tegnapi döntésével a keretösszeg rugalmasabb igénybevételét tette lehetővé a minél nagyobb kihasználtság elérése érdekében. A tanács döntése értelmében a szerződéskötésre nyitva álló időszak, azaz

év végéig a hitelintézetek NHP+-ban allokált hitelkeretük még fel nem használt részét az NHP keretében, annak feltételei szerinti hitelek nyújtására is fordíthatják.

Ugyanakkor az MNB 2015. október végén újraoszthatja az egyes hitelintézetek által felhasználni nem kívánt átallokált kereteket az aktívabb szereplők közt a program minél nagyobb mértékű kihasználása érdekében. Az NHP második szakaszában már 21500 vállalkozás jutott hitelhez, és annak kihasználtsága megközelíti az 1000 milliárd forintos keretösszeget. Ezzel az NHP két szakaszában összesen 26000 vállalkozásnak közel 1700 milliárd forint került kihelyezésre.

Az NHP+ keret NHP program szerinti felhasználásáról Nagy Márton MNB-alelnök már korábban is beszélt a Magyar Időknek adott interjúban:Az MNB továbbra is szem előtt tartja, hogy a hitelezésből jelenleg kiszoruló kisebb vállalatok kockázatmegosztás útján mégis hitelhez jussanak. A hitelintézetek jelenleg választhatnak saját üzletpolitikájuk, ügyfeleik igényei és az egyes konstrukciók sajátosságainak szem előtt tartásával, hogy a közepes kockázatú kkv-kat a gyakorlatban már régóta gördülékenyen működő NHP konstrukcióban kívánják finanszírozni intézményi garancia igénybevételével, vagy az NHP+ keretében elérhető jegybanki kockázatátvállalás útján.

Az NHP és az NHP+ jelenlegi feltételei mellett 2015 végéig van lehetőség a kkv-knak hitelszerződést kötni. Ezt követően megkezdődhet az NHP kivezetése és a kkv hitelezés piaci alapokra való visszatérésének ösztönzése.

Ennek részleteiről az MNB 2015. november közepéig ad tájékoztatást.
zöldpártok bern svájc tüntetés
BÉT
foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock