Bank

Itt az ítélet a brókerbotrányok felelőseiről!

Portfolio
A befektetők egyáltalán nem felelősek a tavasszal kirobbant brókerbotrányokért - ezt az eredményt hozta a Budapest Economic Forum kapcsán tartott egyik közönségszavazásunk, ami a felelősség kérdését feszegette. Katona Zsolt, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatóját meglepte az eredmény, mert szerinte igenis gyanúsnak kellett volna lennie az ügyfeleknek is, amikor 10-20%-os éves kamatot ígérő papírokba tették a pénzüket, amikor például besétáltak a karcagi utazási irodába. Abban mindenki egyet értett a panelbeszélgetés keretében, hogy az ügyfelek tudásbeli hiányosságaira az egyik legfontosabb megoldás az oktatásban, a pénzügyi tudatosság növelésében rejlik.
A tőkepiaci forrásbevonási témákról rendezett panelbeszélgetés keretében feltettük a kérdést a közönségnek, hogy ki mit gondol a tavasszal kirobbant brókerbotrányok felelősségi hátteréről. Az eredmény az alábbi lett az általunk megadott öt válaszlehetőség kapcsán:
  • A csalásban érintett brókercégek: 35% (a leadott szavazatok arányában)
  • Pénzügyi felügyelet: 31%
  • Befektetők: 1%
  • Mindenki: 33%
  • Senki: 0%

A szavazást követően gyors kommentárt kértünk a panelbeszélgetés résztvevőitől, amelyre először Katona Zsolt, a BÉT vezérigazgatója jelentkezett. Elmondása szerint meglepte a harmadik válasz lehetőség eredménye (mindössze 1% gondolta hibásnak a befektetőket, igaz a negyedik válasz lehetőségben szintén benne vannak a befektetők). Szavai szerint igenis jelentős a szerepe az ügyfeleknek abban, hogy a brókerpiaci ügyek az adott botrányokig eljutottak, hiszen a legtöbb embernek gyanúsnak kellett volna lennie annak, hogy 10-20%-os hozamokat kínálgatnak nekik például egy karcagi utazási irodában.

Leszögezte: ne gondoljuk azt, hogy a magas hozamú ajánlatok tuti biztos befektetéseknek számítanak, ehelyett azt javasolta, hogy

óvatosnak kell lennie az ügyfeleknek, hogy mely befektetési szolgáltatóval dolgoznak.

Hozzátette: az pénzügyi kultúra, az edukáció erősítése az egyik legfontosabb út ebben a folyamatban, igaz emellett arra is ügyelni kell, hogy csak prudens piaci szereplők legyenek a piacon. Meg kell nézni az adott cég tulajdonosi szerkezetét, tőkeszerkezetét, van-e belső ellenőri részlege és ezek alapján érdemes meghozni a befektetési döntéseket - javasolta. Végül hozzátette: ezzel a javaslat csomaggal nem azt mondja (állítja), hogy a másik fél ne lett volna hibás, mindössze az ügyfelek felelősségére szeretett volna nagyobb hangsúlyt helyezni.

Itt az ítélet a brókerbotrányok felelőseiről!
Szalay-Berzeviczy Attila, ügyvezető igazgató, Raiffeisen Bank International, a BÉT korábbi elnöke; Régely Károly, vezérigazgató, Concorde Értékpapír; Katona Zsolt, vezérigazgató, Budapesti Értéktőzsde; Chikán Attila, igazgató, BCE Versenyképesség Kutató Központ; Beke Zsuzsa, Kommunikációs és Kormányzati Kapcsolatok vezető, Richter Gedeon Rt. "A magyar tőkepiac jövője" című panelbeszélgetésen.
Chikán Attila, a BCE Versenyképesség Kutató Központ igazgatója az ügyfelek felelősségi kérdése kapcsán megjegyezte: a pénzügyi kultúra fejlesztése rendkívül fontos lenne,

de ez is a falra hányt borsó kategória, hiába mondogatjuk ezt már évtizedek óta, nem történik igazán semmi.

Hozzátette: életszerűtlen, hogy a Katona Zsolt által felvetett tényezők mindegyikét végiggondolja egy ügyfél, aki besétál a karcagi irodába, márpedig azért nem életszerű, mert nem is ismeri ezeket a kifejezéseket. Felvetette: míg Amerikában tele vannak a polcok személyes pénzügyekről szóló könyvekkel, itthon nem ezt látjuk.
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
GettyImages-1071775348
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
brit ház ingatlan_getty