Bank

Óriási feladat előtt áll az MFB, pörög az Exim hitelezése

Portfolio
Ha már Lázár János az óriási, de nem megoldhatatlan feladatokat vázolta, akkor elmondhatom, hogy az MFB is ilyen, tehát megoldható kihívások előtt áll a hitelezés tevékenység terén - kezdte a miniszter nyitóelőadására rímelő előadását a Budapest Economic Forum második szekciója keretében Bertalan Sándor. A Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgató-helyettese vázolta, hogy a visszatérítendő EU-források elosztási rendszere hogyan épül majd fel és újra rögzítette, hogy csak a hitelintézetek vehetnek majd részt a hitelek folyósításában. Urbán Zoltán, az Eximbank vezérigazgatója előadásában többek között arról beszélt, hogy idén is lendületesen bővül a bank által nyújtott finanszírozás volumene, amelyben a termékpaletta rugalmas alakítása, illetve bizonyos jogszabályi változtatások is segítettek.

A Bertalan Sándor által elmondott néhány fontosabb üzenet:

 • Pénzügyi szolgáltató központ elv alapján, kompetencia-központokra támaszkodva alakítja ki most is új stratégiáját az MFB. A kockázati tőke szempontjából ez az MFB Invest, a követeléskezelésben az MKK. Az ingatlankezelés az MFB Ingatlanfejlesztő feladata, a céges hitelezés kockázatait pedig a Garantiqa Hitelgarancia segít mérsékelni.
 • A klasszikus fejlesztési banki feladatok (egyedi fejlesztési hitelek, refinanszírozási termékportfólió) mellett az MFB új feladatokat is ellát: a GINOP keretében megvalósuló pénzügyi eszközökre (hitel, tőke, garancia) programokra allokált forrásokat helyez ki, emellett a kormányzati stratégia megvalósításában is közreműködik.
 • A visszatérítendő EU-források elosztására hamarosan 400 MFB Pont jön létre, programszámla-kockázatú finanszírozással. A partnerek feladata az infrastruktúra biztosítása és hitelezési feladatok ellátása lesz. Ütemezett terjeszkedés révén 2016. december 31-ig kívánnak országos lefedettséget elérni. Kormányzati cél, hogy a 2014-2020-as programozási időszakban több mint 730 milliárd forint visszatérítendő forrást közvetítsen a vállalkozások számára.
 • Közbeszerzéssel vonják be a feladatot legjobban teljesíteni tudó, értékesítési tapasztalattal rendelkező hitelintézeti partnereket. Termékfüggetlen csatornák kiépítésében gondolkodnak, igyekeznek minél inkább a vissza nem térítendő forrásokkal kombinálni a visszatérítendőket. A hitelezés kockázatát nem az MFB és nem is a hitelintézeti partnerek viselik, hanem maga az EU-s programszámla.
 • A források kiosztásának tematikus célja a GINOP és a VEKOP keretében a kkv-versenyképesség javítása, K+F+I célok megvalósítása, az IKT- és energiaszektorok támogatása, a foglalkoztatás növelése lesz. 10 milliárd forint értékben kiírtak már egy szélessávú infrastruktúrára irányuló programot, amely 0,5%-os éves kamattal és legfeljebb 18 éves futamidővel fut.
 • A kormányzati stratégia megvalósításához kapcsolódik, hogy az MFB látja el a Budapest Bankban és az Erste Bank Hungaryben a tulajdonszerzés feladatait, és óriási feladathalmazt jelent számára a közműszolgáltatási rendszer átalakítása (gáz, elektromos áram, távhő) is.
 • Az MFB forrásbevonása nemzetközi kötvényekkel (1-1 nyilvános EUR és USD kibocsátás), belföldi kötvényekkel (5 nyilvános kibocsátás) és intézményi hitelekkel (EIB, CEB, piaci bilaterális hitelek) történik. Jelenleg folyamatban van egy 200 milliárdos keretösszegű forintkötvény-program, amelynek 1,74%-os átlaghozam mellett megtörtént az első kibocsátása.

Az Urbán Zoltán által elmondott néhány fontosabb üzenet:

 • Egységes külgazdasági ösztönző rendszer segíti az exportot, amely a Hipára, a Balassi Intézetre, a Magyar Nemzeti Kereskedőházra és a Külügyi és Külgazdasági Intézetre támaszkodik az Eximbank mellett.
 • Június végén 570,7 milliárd forint volt az Eximbank hitelállománya, szemben a 2014. végi 509,5 milliárddal. 2015 első felében összesen 136 milliárd forintnyi új hitelt helyeztek ki, az év egészére viszont 400 milliárd forintnyi új kihelyezést terveznek.
 • Az Eximbank hiteleinek 75%-a refinanszírozási hitel, a két éven túli konstrukciók 80%-a a feldolgozóipart célozta. 2015 első félévében a kkv-k aránya elérte a 80%-ot az Exim ügyfélkörében. 21 hitelintézeti partnerrel rendelkeznek, a kört tovább szeretnék bővíteni.
 • 2015 első félévi adataik szerint a 0,1%-os refinanszírozási kamatlábra átlagosan 152 bázispontos kamatfelárat tettek rá a bankok, szemben a 4,1%-os lehetséges maximummal. A keleti "nyitás" és déli nyitás" stratégiájában 94 ország felé nyitottak meg országlimitet.
 • A jogszabályváltozások nyomán bővült a lehetséges ügyfélkörük az utóbbi időben. Ennek egyik példája az, hogy az exportárbevétel definíciója is módosult, így lehetővé vált, hogy nemcsak belföldi gazdálkodó lehet fővállalkozó egy építési-szerelési munkában, de fontos kitétel, hogy csak akkor, ha megvan a szükséges magyar hozzájárulási hányad (sok országban van korlát arra, hogy csak az adott országbeli fővállalkozót engedik ilyen munkát elvégezni). Egy indiai vízmű projektnél ezen módosítások miatt tudják most már segíteni a Fővárosi Vízművet a finanszírozásban.
 • A pénzügyi vállalkozások finanszírozása során az exportcélú refinanszírozási termékeket kívánják erősíteni (kiemelten számítanak a lízing- és faktor cégekre), ennek kapcsán a héten döntött a hitelbizottság az első ilyen pénzügyi vállalkozásnak nyújtható keretről 15 millió euró összegben.
 • Példákat mutatott arra, hogy a vevőkockázati projekthitel hogyan működik egy nagy magyarországi agrárberuházás kapcsán, illetve a 2 éven belüli rulírozó előfinanszírozási hitelkeret működését is vázolta egy több mint 10 éve alapított telekommunikációs családi vállalkozás kapcsán. Emellett vázolta a versenyképességet javító hitelek jelentőségét és eredményeit is.
 • Külön kiemelte az Exim agrárstratégiájának egyre nagyobb jelentőségét: a magyar export 8%-a agrártermékekből tevődik össze, ezért rá kell csatlakozniuk, az elmúlt 3 évben 130 milliárd forintnyi Exim finanszírozás valósult meg feldolgozott agrártermékek kapcsán. Idén még nagyobb hangsúlyt helyeznek a feldolgozott és feldolgozatlan termékekre, amelyeknél a 2 éven belüli és 2 éven túli hiteleiket fogják az igényekkel összefüggésben átalakítani.
 • Utalt az Exim külföldi hálózati jelenlétének erősítésére is (pl. moszkvai, isztambuli, belgrádi kirendeltség), illetve arra is, hogy bár megkésve, de idén csatlakozott az Exim is a jegybank NHP-jához, igaz már ki is merítette a megkapott keretét.
Tobias Adrian - IMF
GettyImages-502905714
Pillar_irodaház
GettyImages-500406320
GettyImages-1181803301
D_MTZ20191209005
NYSE, trader, broker, válság
Frankfurti Tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
hajléktalanbuda