Bank

Meglepő, kiknek a kezébe kerülhet az MKB

Portfolio
Az MKB Bank legalább 51%-át egy nemzetközi tender keretében szeretné eladni az állam december végéig, és a preferált tulajdonosi struktúrában külföldi befektetők is szerepelnek - nyilatkozta a bank vezérigazgatója a Reutersnek. Balog Ádám szerint 10-20%-ot megtarthat az állam, 2016-ban pedig "mérsékelt" nyereséget érhet el a bank.

A Magyar Nemzeti Bank olyan tulajdonosi struktúrát részesít előnyben, amely biztosítja, hogy az MKB független és erős tagja marad a magyar bankszektornak, és nem olvad bele egy létező entitásba

- fogalmazott a hírügyökségnek adott interjúban Balog Ádám. A bank eladásáról szóló MNB-bejelentés egyébként pénteken jelent meg:


Láthatóan ki szeretné zárni az MNB, hogy az MKB az OTP részévé váljon, amely korábbi értesülésünk szerint ismét érdeklődni kezdett a bank iránt.
Balog hozzátette: a preferált tulajdonosi struktúrában külföldi befektetők is szerepelnének, sőt nyíltan arra törekednek, hogy némi külföldi tulajdon is legyen a bankban. Az MNB szélesre tárta a kaput a legkülönfélébb lehetséges vevők előtt.


Meglepő a külföldi tulajdonosok emlegetése, amikor a kormány egyértelmű célja, hogy a bankszektor minél nagyobb hányada magyar kézben legyen, és korábban is azt jelezték, hogy magyar tulajdonosokat szeretnének. Emiatt persze nem számítunk arra, hogy többségében külföldi tulajdonba fog kerülni a bank. Arról, hogy miként teljesült a kormány szándéka, alábbi cikkünkben írtunk:
Az értékesítést egy befektetési bank szervezi, a tervek szerint 10-20%-ot megtartana az állam a bankban. Balog szerint utóbbiból az új tulajdonosok is profitálhatnak, de még nem született erről döntés.

Meglepő, kiknek a kezébe kerülhet az MKB
A Reuters megjegyzi, hogy az év első felében 4 milliárd forintos veszteséget könyvelt el az MKB, szemben az egy évvel korábbi 15,3 milliárd forinttal. Balog szerint a nem teljesítő eszközök közelgő leválasztása okozhat egyszeri veszteségeket a banknál, ez azonban nem fogja rombolni tőkemegfelelését, amely június végén 14,7%-on állt.

Jövőre mérsékelt nyereségre, majd nagyobbra számítanak már. A 700-750 millió eurónyi nem teljesítő hitel 25-30%-át addig is még megvásárolhatják magánbefektetők, a folyamatban lévő tranzakciók néhány héten belül záródhatnak.

Október végéig kell eldőlnie, ezeket értékesítik-e, vagy egy speciális célú entitásnál helyezik el.

Meglepő, kiknek a kezébe kerülhet az MKB
vodafone birsag gazdasagi versenyhivatal
címlap_INA
continental uj auto szag acella
Webp
D_MTI20191212057
boris johnson brexit
naptár 2020
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
usa wall street trader