Bank

Megint szigorodik a bankok és a brókercégek szabályozása

Portfolio
Az egységes európai uniós szabályozási szint mielőbbi teljesítése érdekében az MNB tegnap megjelent rendeletében - közel két éves átmeneti időszak után - jövő januártól az uniós szabályok szerinti tőkekövetelmények alkalmazását írja elő a hitelintézetek és a befektetési vállalkozások számára. A hazai bankrendszer felkészült az EU által meghatározott követelmények teljesítésére - közölte az MNB.
A Magyar Nemzeti Bank az elmúlt években rendeleti úton biztosította, hogy a hitelintézetek és a befektetési vállalkozások fokozatosan tegyenek eleget az 575/2013/EU rendeletben (CRR) meghatározott szigorúbb uniós tőkekövetelményeknek.

Az MNB a Magyar Közlönyben tegnap megjelent rendeletében 2016. január 1-jétől a tőkekövetelmények kalkulációjára vonatkozó szigorúbb számítási módok bevezetését írta elő, megfeleltetve így a tőkekövetelményeket az egységes európai szabályozási szintnek. A magasabb uniós tőkekövetelmények előírása a jegybank szerint elősegíti az uniós elvárásokhoz való gyorsabb felzárkózást, továbbá jelentősen javítja a hazai pénzügyi rendszer stabilitását és megítélését.

A tőkekövetelmények uniós szintre emelése nem egy egyedülálló szigorítás. Az erről szóló MNB rendelet ugyanis illeszkedik abba a közösségi bankrendszer sokkellenálló képességét erősítő és a pénzügyi rendszer stabilitást ösztönző szabályozási csomagba, melynek keretében nemrég a jegybank az ún. likviditásfedezeti követelmény (LCR) gyorsított bevezetéséről is döntött - hívja fel a figyelmet az MNB közleménye.

A jegybank célja, hogy minden olyan pénzügyi szabályozási kérdésben, ahol a tagállami mérlegelés megengedett, törekedjen az egységes uniós (szigorúbb) szabályozási szint mielőbbi elérésére, erősítve ezzel a pénzügyi piacokba vetett fogyasztói bizalmat is.
zöldpártok bern svájc tüntetés
BÉT
foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock