Bank

Láncreakció: borulnak a világ legnagyobb befalapjai?

Portfolio
Az alacsony hozamkörnyezet miatt sorra borulnak fel a befektetések elitjének számító hedge fundok, a múlt héten az egyik legnépszerűbb londoni alapkezelő, a Liongate Capital dobta be a törölközőt. Elsősorban nemcsak az a gond, hogy az alapok teljesítménye romlik és az alapkezelők a sikerdíjból nem részesülnek, hanem az is, hogy a hedge fundok átlagosan egyre alacsonyabb költségekért dolgoznak. A bevételek csökkenése miatt a csődhullám még számtalan céget elsodorhat - írja a Financial Times.
A fedezeti alapok által felszámított költségszint nagyobb mértékben csökkent 2015 első félévében, mint az elmúlt hét évben összesen. Elemzők szerint átlagosan 14,7%-os sikerdíjat (amely lényegében a hozamból való részesedést jelenti) számítanak fel a hedge fundok, amely egy komoly esés a tavalyi 17,1%-hoz képest.

Több hedge fund is, köztük az óriásnak számító Fortress Capital és a Renaissance Technologies hedge fundja is bezárta a kapuit amiatt, hogy nemcsak hogy a sikerdíjat csökkentette, hanem a folyamatos veszteségek miatt ezt egyáltalán nem is tudta felszámolni befektetőinek. A probléma állandó: a hedge fundok idén, és tágabb értelemben 2008 óta, csak az árnyékát hozták a válságig megszokott hozamszintnek.

A megnövekedett verseny, a szabályozó intézmények plusz költségei és a rossz hozamkörnyezet miatt számos hedge fund mehet csődbe. A helyzeten az sem segít, hogy számos olyan, nyílt befektetési alap elérhető már, amely a hedge fundok befektetési politikáját másolja le, viszont nem az átlagos, 2009-től 17 és 18% között mozgó sikerdíjat számítja fel.

Elemzők szerint a költségek tovább fognak esni, mivel a hozamok gyengék voltak az idei évben, így a barátságosabb költségszerkezet jelenthet versenyelőnyt a volatilis piacon.

Bár a sikerdíjak estek, az éves alapkezelési költségek emelkedtek, a 2011-es 1,6%-ról 1,7%-ra, amely a 2007-ig megszokott szintre ment vissza.

Elemzők szerint elsősorban a kisebb vagyont kezelő hedge fundok vannak veszélyben. Mivel átlagosan ez az iparág 2,5%-os veszteséget szenvedett el év elejétől október közepéig, ezért a fedezeti alapoknak a fix költségekből kell magukat fenntartaniuk, amely kisebb cégeknél nem jelent nagy összegeket.

Egyesek szerint nem gond, hogy "tisztul" a piac: egy hedge fund indítása mindig is kockázatos ügylet. Szerintük nem hátrány, ha nehezebben lehet milliomos az ember, nem elég egy hedge fundot csak elindítani, a kezelt vagyont menedzselni is kell.
zöldpártok bern svájc tüntetés
BÉT
foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock