Bank

Itt az MNB nagy dobása: ismét belenyúlnak a hitelezésbe

Portfolio
Feleslegesen aggódtak azok, akik attól tartottak, hogy a Növekedési Hitelprogram (NHP) kivezetésével jövőre magára hagyja az MNB a vállalati hitelpiacot. Bár az NHP felvehető összegét a jelenlegi 10 milliárdról 1 milliárd forintra csökkentik, 2016-os keretösszege 600 milliárd forint lesz, aminek a felét jövőre devizában vehetik igénybe a kkv-k. Emellett egy piaci hitelösztönzést jelentő Piaci Hitelprogramot (PHP) is elindít az MNB, amellyel átvállalja a jegybank a bankok kamatkockázatait, sőt még a kkv-hitelek mögötti tőkekövetelményeket is csökkentik. A jegybank egyelőre csak pozitív ösztönzőket használ a hitelezés élénkítésére, de igénybevételüket részben a banki kkv-hitelállomány növelésének szándékához köti, és az MNB azt javasolja, hogy a passzív bankok ne kapjanak bankadócsökkentést.
Bejelentette a Magyar Nemzeti Bank a Növekedési Hitelprogram (NHP) 2016-os kivezetésére és a bankok piaci hitelezésre való átállítására vonatkozó terveit, amelyek 2016. január 1-jén lépnek életbe. Mindettől a jegybank azt várja, hogy

jövőre nettó 250-400 milliárd forinttal, vagyis 5-10 százalékkal nő a kkv-hitelállomány, és a program "lehetővé teszi a hitelezésben aktív és passzív bankok körének elhatárolását". Az MNB legfrissebb adatai szerint a kkv-hitelezés évi 2%-kal bővül, ezt szeretnék tehát feljebb húzni Nagy Márton alelnök szerint.

A jegybank mai elemzői háttérbeszélgetésén ismertetett - összefoglaló néven - Növekedéstámogató Program (NTP) két fontos elemből áll:
  • egyrészt 300+300 milliárd forintos (forint+deviza) keretösszeggel továbbél a Növekedési Hitelprogram (NHP) úgy, hogy felvehető összege 10 milliárdról 1 milliárdra csökken, a forrásköltség 0%, a maximális ügyleti kamat pedig 2,5% marad,
  • másrészt elindul egy Piaci Hitelprogram (PHP), ami nem alacsony árazást és az NHP-hoz hasonló jegybanki finanszírozást, hanem három különböző jegybanki eszköz bevezetését jelenti.

Hoffmann Mihály igazgató szavai szerint az NHP részét eddig nem képező kkv-devizahitelezés élénkítésére azért van szükség, mert az ezt igénylő, természetes fedezettel rendelkező vállalkozásoknak a hazai bankok kevésbé nyújtanak ilyen hitelt (a külföldi forrás drága), devizahitel-ellátottságuk nem kielégítő. A "deviza NHP" úgy működik majd, hogy az NHP-ban nyújtott forint refinanszírozási hitel mellé egy kétdevizás kamatcsere-ügyletetet (CIRS) vezet be a jegybank, így a bankok a hitelt devizában nyújthatják. Az NHP devizalába a CIRS-ügyleten kívül ugyanúgy működik, mint a forintláb, finanszírozását a jegybank a devizatartalék terhére (legfeljebb 1 milliárd euró) valósítja meg.


Bár Nagy Márton MNB-alelnök a fenti számokat az NHP fokozatos kivezetéseként festette le a jegybank háttérbeszélgetésén, a 600 milliárd forintos keretösszeg azért továbbra is elég bőkezűnek tűnik (sőt, időarányosan még intenzívebb hitelezést tesz lehetővé, hiszen az NHP II. szakszában 2 év 3 hónap alatt ment el 1000 milliárd forint, most 1 év alatt fogyhat el 600 milliárd), és ha csak a keretösszegen múlik, a hitelezés oldaláról mindenképpen hozzájárulhat az EU-források 2016-as elapadásának, csökkenésének kompenzációjához.
A PHP három eleme a következő lesz:
  • Jegybanki eszköztárt kiegészítő eszközöket vezet be az MNB, amelyben átvállalja a bankok kamatkockázatát (csakúgy, mint az államapíproknál) azáltal, hogy kamatcsere-ügyleteket (HIRS) köt velük. Ezek keretösszege 1000 milliárd forint lesz, 2016-ban egy korlátozott időszakon keresztül, legfeljebb 3 éves futamidőn lesznek elérhetők. Az igénybevétel feltétele, hogy a bankok az igénybe vett összeg legalább negyedével (vagyis teljes kihasználtság esetén 250 milliárd forinttal) növeljék teljesítő kkv-hitelállományukat. A vállalás fejében a bankok a piacinál kedvezőbb kamatozással vehetik igénybe a kamatcsere-ügyletet. A HIRS-t igénybe vevő bankok számára ún. preferenciális betételhelyezési lehetőséget is bevezet emellé az MNB, amelynek keretében a bankok az irányadó kamat mellett helyezhetik el tartalékkötelezettség feletti likviditásuk egy részét az MNB-nél (akár overnight. Eddig a kötelező tartalék feletti részre a bankok nem kaptak kamatot). Ennek keretösszege 500 milliárd forint lesz.
  • Csökkenti az MNB a kkv-hitelek mögött álló tőkekövetelményeket. Amellett, hogy az ún. rendszerkockázati tőkepuffer bevezetését egy évvel kitolják az EU-s szabályokhoz képest, a további részletekről még egyeztetnek a bankokkal.
  • Folyamatban van az MNB-ben egy (a lakosság esetében ismert) vállalati hitelinformációs rendszer kialakítása, amely a vállalati hitelezési kockázatok pontosabb feltérképezésében segíti a bankokat.
A fentieket alaposan egyeztették a Magyar Bankszövetséggel.

Nagy Márton hangsúlyozta: a PHP igénybevételét számszerű banki hitelezési vállaláshoz kötik, vagyis a bankok előre jelezni fogják, mennyire aktívak lesznek a hitelezésben jövőre, amit aztán majd utólag ellenőrizni lehet.

A programba belépő bankok lesznek az aktív bankok, amelyek láthatóan növekedni akarnak. A kimaradókat passzív bankoknak fogja tekinteni az MNB - jelezte a jegybank alelnöke.

A Portfolio korábbi értesülésének megfelelően az MNB új hitelaggregátummal méri a vállalások teljesülését. A mutató alapját a kkv-knak folyósított hitelek és az általuk teljesített törlesztések különbség adja. A volatilis hiteltörlesztések simítása érdekében a tranzakciók 12 hónapos időszakon kerülnek összegzésre, naptári évekre vonatkozóan. A mutatóból intézményenként kiszűrik az eladott teljesítő hitelek volumenét, valamint az újonnan folyósított NHP-hitelek 25 százalékát, a deviza tranzakciókat pedig árfolyamhatás nélkül veszik figyelembe.

Innentől kezdve nincs értelme számszerű vállaláshoz kötni a bankadó-csökkentést. Csak annak irányához: ha egy bank növeli a kkv-hitelállományát, az kapjon, amelyik pedig csökkenti, az ne kapjon bankadó-csökkentést

- javasolta a jogalkotóknak Nagy Márton. Szerinte ez már egy kevésbé kemény javaslat az MNB-től, mint a korábbi, amikor a vállalások mértékéhez kötötte volna a bankadót.
zöldpártok bern svájc tüntetés
BÉT
foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock