Előfizetői tartalom

Itt az MNB nagy dobása: ismét belenyúlnak a hitelezésbe

Portfolio
Feleslegesen aggódtak azok, akik attól tartottak, hogy a Növekedési Hitelprogram (NHP) kivezetésével jövőre magára hagyja az MNB a vállalati hitelpiacot. Bár az NHP felvehető összegét a jelenlegi 10 milliárdról 1 milliárd forintra csökkentik, 2016-os keretösszege 600 milliárd forint lesz, aminek a felét jövőre devizában vehetik igénybe a kkv-k. Emellett egy piaci hitelösztönzést jelentő Piaci Hitelprogramot (PHP) is elindít az MNB, amellyel átvállalja a jegybank a bankok kamatkockázatait, sőt még a kkv-hitelek mögötti tőkekövetelményeket is csökkentik. A jegybank egyelőre csak pozitív ösztönzőket használ a hitelezés élénkítésére, de igénybevételüket részben a banki kkv-hitelállomány növelésének szándékához köti, és az MNB azt javasolja, hogy a passzív bankok ne kapjanak bankadócsökkentést.

Bejelentette a Magyar Nemzeti Bank a Növekedési Hitelprogram (NHP) 2016-os kivezetésére és a bankok piaci hitelezésre való átállítására vonatkozó terveit, amelyek 2016. január 1-jén lépnek életbe. Mindettől a jegybank azt várja, hogyjövőre nettó 250-400 milliárd forinttal, vagyis 5-10 százalékkal nő a kkv-hitelállomány, és a program "lehetővé teszi a hitelezésben aktív...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái