Súlyos dolgok három pénzügyi cégnél, lépett az MNB
Bank

Súlyos dolgok három pénzügyi cégnél, lépett az MNB

Portfolio
Az MNB felügyeleti biztost rendelt ki a Globeserv Befektetési Alapkezelő Zrt., a Quaestor Befektetési Alapkezelő Zrt. és a Reálszisztéma Értékpapír-forgalmazó és Befektető Zrt. társaságokhoz a befektetési szolgáltatói piacon elvégzett vizsgálatai során észlelt - alapvetően korábbi kibocsátói és brókercégekkel kapcsolatos problémákhoz kötődő - szabálytalanságok miatt. Az érintett alapkezelőknél és befektetési vállalkozásnál a jegybank nem talált ügyfélpénzek eltulajdonítását eredményező visszaélést - közölte szerda este a Magyar Nemzeti Bank.

Intézkedett a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábban helyszíni célvizsgálat-sorozatot indított a hazai tőkepiac számos szereplőjével szemben. Ezek elsődleges célja volt, hogy kiszűrje és - akár még a kisebb súlyú piaci szereplőknél is - szigorú intézkedéssel szankcionálja azon vállalkozásokat, amelyek nem az elvárható szakmai gondossággal és nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően kezelik az ügyfélpénzeket - kezdi közleményét a jegybank.

Az MNB a vizsgálatok során észlelt szabálytalanságok miatt ma közzétett végzéseiben felügyeleti biztost rendelt ki a Globeserv Befektetési Alapkezelő Zrt. (Globeserv), a Quaestor Befektetési Alapkezelő Zrt. (Quaestor Alapkezelő), illetve a Reálszisztéma Értékpapír-forgalmazó és Befektető Zrt. (Reálszisztéma értékpapírcége) társaságokhoz. A felügyeleti biztosok ma átvették az érintett intézmények irányítását azok igazgatóságaitól, és gondoskodnak a megfelelő működésről.

Az intézkedések a felügyeleti biztos kirendelésének megszüntetéséig, de legfeljebb a jegybanki vizsgálat lezárásáig érvényesek. Az intézmények tevékenységi engedélyének felfüggesztésére vagy korlátozására az ideiglenes intézkedések kapcsán nem került sor.

Ezért kellett lépni

A három érintett intézménynél a befektetők jogi és gazdasági érdekeinek védelme indokolta az azonnali beavatkozást.

  • A Globeservnél és a Reálszisztémánál most fellelt hiányosságok alapvetően a Business Telecom Nyrt. (BTel) - MNB által feltárt, illetve ismertté vált - problémáihoz kapcsolódnak.
  • A Quaestor Alapkezelővel szembeni intézkedések is a Quaestor Értékpapír Zrt.-nél már rögzített információk miatt váltak szükségessé.

A jegybank egyetlen érintett társaságnál sem tárt fel ügyfélpénzek eltulajdonítását eredményező visszaélést. Ezzel együtt is a megállapított hiányosságok olyan súlyúak, hogy azok - a biztosok kirendelésén túl - a közeljövőben további felügyeleti intézkedések megtételét is indokolttá tehetik

- figyelmeztet az MNB.

A felügyeleti intézkedéssel érintett társaságok piaci súlya csekély, a kezelt vagyon és az ügyfél állomány alapján elenyésző részesedéssel rendelkeznek. A Reálszisztéma értékpapírcége 0,31 százalékkal részesedik a piaci kezelt vagyonból, ügyfelei száma pedig 1423. A Quaestor Alapkezelő piaci részesedése 0,06 százaléknyi a kezelt vagyon alapján, a Globeserv esetében pedig ez 0,01 százalék.

A Reálszisztéma értékpapírcége egyben forgalmazója a Reálszisztéma Kereskedelmi és Tőkehasznosító Kft. által kibocsátott kötvényeknek is, amelyek forgalomba hozatali eljárása jelenleg is tart. A jegybanki intézkedés nem ez utóbbi céget érinti, ám az MNB megítélése szerint a forgalmazó társasággal szembeni szankció a kibocsátó számára a tőkepiaci törvény szerinti kötvénykibocsátási tájékoztató kiegészítését teszi szükségessé. Ez - a tájékoztató kiegészítésének közzétételét követő két munkanapon belül - lehetőséget biztosít a befektetőknek akár a jelenlegi kötvényjegyzési megállapodástól való elállásra is.

A Portfolio alig egy hónappal ezelőtt foglalkozott részletesen a Quaestor alapkezelő cégével. Akkor arra is kitértünk, hogy mivel a befektetési jegyek forgalmazója felszámolás alatt áll, ezért forgalmazó hiányában jelenleg az alapokat sem venni, sem a már meglévőket eladni nem lehet. Részletek itt:

Súlyos dolgok három pénzügyi cégnél, lépett az MNB
NEW YORK, USA - APRIL 23: Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto speaks during an exclusive interview on April 23, 2019 in New York, United States. (Photo by Atilgan Ozdil/Anadolu Agency/Getty Images)
_M7B1699
E.ON
KPMG
Musk
Frankfurt Stock Exchange
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Farkas Ádám_mti