Bank

A banki megállapodásra emlékezteti az EBRD a kormányt

MTI
Át kell rendezni a kelet- és közép-európai átalakuló térség finanszírozási modelljét, az adósságnövelés helyett a működőtőke-bevonásra áthelyezve a hangsúlyt, mivel az a veszély fenyeget, hogy az évtized végéig több százmilliárd dollárnyi beruházás-finanszírozási hiány alakul ki az országcsoportban - áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által kedden kiadott éves helyzetértékelésben.
A Jelentés az átalakulásról (Transition Report 2015-2016) című elemzés szerint az EBRD számításai arra vallanak, hogy a bank működési területét alkotó gazdaságoknak jelenleg évente összesen 75 milliárd dollárnyi pótlólagos beruházásra lenne szükségük, a mostani szűkös beruházási ráták ugyanis hosszú távon fenntarthatatlanok a növekedésre gyakorolt negatív hatások nélkül.

Az EBRD szerint a 2016-2020 közötti időszakban több mint 400 milliárd dollárral kellene növelni a beruházásokra fordított tőkemennyiséget a régió gazdaságaiban a növekedési kilátások romlásának elkerülése végett.

A 2008-2009-es globális pénzügyi válság óta a közép-európai és a balti térség EU-gazdaságai, valamint a délkelet-európai országok GDP-arányosan mérve 3-4 százalékponttal kevesebb beruházást hajtanak végre, mint a velük összemérhető adottságú más feltörekvő gazdaságok. A keletebbre fekvő európai átalakuló gazdaságokban, illetve a kaukázusi régióban ez a különbség eléri a 7 százalékpontot - áll az EBRD kedd este Londonban ismertetett éves jelentésében.

Ebben a környezetben - és tekintettel arra is, hogy az EBRD működési területének sok országában a kis- és középvállalati szektorok hitelellátási szűkösségtől szenvednek - meglepőnek tűnhet, hogy a pénzügyi szektoron kívüli ágazatok, köztük a kormányok, a háztartások, valamint a vállalatok összesített, régiós átlagolású adósságrátája a 2007-ben mért 98 százalékos GDP-arányos szintről 2014 végéig 123 százalékra nőtt.

Az adósságráták a világgazdaság más régióiban is felduzzadtak, ám a globális szintű átlagos növekedés a GDP-érték arányában 17 százalékpont volt a vizsgált időszakban, az európai átalakuló térségben ugyanakkor 25 százalékpont - áll a keddi EBRD-jelentésben.

A Magyarországról szóló fejezetben az EBRD azt jósolja, hogy a magyar hazai össztermék a tavaly elért 3,7 százalékos növekedés után az idén és jövőre is 2,5 százalék körüli ütemben bővül. A bank e növekedési ütemeket is "tiszteletre méltónak" nevezi, hangsúlyozva, hogy a magyar gazdaság jelenlegi növekedési teljesítménye még mindig meghaladja a gyenge beruházási ráták hosszú időszakának figyelembevételével becsült trendnövekedési - vagyis az inflációs nyomás erősödésének kockázata nélkül, hosszabb időtáv átlagában elérhető GDP-bővülési - potenciált.

Az EBRD szerint a magyar kormánynak kiszámíthatóbb működési kereteket kell biztosítania a bankszektor számára. A jelentés kiemeli ugyanakkor, hogy a kormány éppen erre tett vállalást az EBRD-vel ez év elején aláírt memorandumban, amely a bankszektorra kivetett adóterhek csökkentését célozza a jövő évtől.
cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
mkb fintechlab design summit