Bank

Eddig tudták titkolni: totális kudarcot vallott a KDNP kezdeményezése

Portfolio
A szeptember 1-jei indulás óta mindössze 51 adós jelentkezett be a családi csődvédelembe, szemben a korábbi 20-30 ezres becslésekkel - tudta meg közérdekű adatigénylés keretében a Magyar Nemzet. Az eddig titkolt kudarcon nem csodálkozhatunk, ugyanis a mechanizmus szinte áttekinthetetlenül bonyolult, az adósok többsége pedig kerül mindenfajta együttműködést a hitelezőjével.

Totális a kudarc

Bár a rendszer felállítása három minisztériumnak több mint 620 millió forintjába került, a lap az Igazságügyi Minisztériumtól közérdekű adatigénylés keretében úgy értesült, mindössze 51 adós igényelte a csődvédelmet. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság beavatkozása után adták csak ki az adatokat az újságnak. A kudarcon nem csodálkozhatunk, ugyanis a mechanizmus szinte áttekinthetetlenül bonyolult (a csaknem 150 oldalas törvényhez 17 rendelet is társul), az adósok többsége pedig kerül mindenfajta együttműködést a hitelezőjével, különösen, ha a pénzét is beosztják helyette.

Eddig tudták titkolni: totális kudarcot vallott a KDNP kezdeményezése
Az MNB adatai szerint 144 ezer jelzáloghitel nem teljesítő Magyarországon, első körben (jelenleg) ők igényelhetik a magáncsődöt. A túladósodottság a legfőbb probléma: a hátralékokkal együtt az adósok fele többel tartozik, mint lakása jelenlegi értéke. Mivel a bedőlt hitelek nagy részét kis értékű lakásra vették fel, alig jelent megoldást a kisebb lakásba költözés. Az MNB szerint 70-80 ezer jelzáloghitel "gyógyítható" lenne, így borítékolhatónak tűnik, hogy hamarosan ezzel kapcsolatos ötleteivel is előáll a jegybank. Az MNB utalásai alapján új adósmentés jöhet tehát a sikeresen működő (eddig 25 ezer lakást átvevő), de szűkebb kört érintő Nemzeti Eszközkezelő és a mindössze 51 családot vonzó magáncsőd mellé.

Eddig tudták titkolni: totális kudarcot vallott a KDNP kezdeményezése

A magáncsőd lényege 10 pontban

  • Adósságrendezési eljárást biztosít azzal a céllal, hogy a fizetési nehézségekkel küzdő magánszemélyek adóssága szabályozott keretek között rendeződjön, fizetőképességük helyreálljon. Banki és egyéb, pl. közüzemi tartozásokat is kezel a magáncsőd.
  • 2015. szeptember 1-jétől azok vehetik igénybe, akiknek a lakhatásuk van veszélyben (jellemzően nem fizető jelzáloghitelesek), 2016. október 1-jétől mások is beléphetnek.
  • Az veheti igénybe, akinek a tartozása 2 és 60 millió forint közötti, a tartozás a vagyon 100%-a és 200%-a között van, valamint legalább 500 ezer forintnyi legalább 90 napja lejárt tartozással rendelkezik.
  • A csődvédelem alapesetben 5, legfeljebb 7 éven keresztül tart. Ezen időszak alatt az adósnak nem kell számolnia végrehajtási, zálogtárgy-kényszerértékesítési és egyéb igényérvényesítésekkel, tetemes végrehajtói költségekkel, továbbá nem kell tartania kilakoltatástól.
  • Az adósságrendezési tervnek megfelelő alacsonyabb törlesztőrészletet kell fizetnie az adósnak úgy, hogy a hitelezők követelése előre rögzített arányban (a jelálzoghitel esetében a lakás eredeti forgalmi értékéig) megtérüljön a végén. A maradék tartozást elengedik.
  • A csődvédelem időszaka alatt családi vagyonfelügyelő ellenőrzi az adós költéseit, amelynek szabadon felhasználható része fejenként nem lehet magasabb a legkisebb öregségi nyugdíj (jelenleg 28 500 forint) másfélszeresénél.
  • Az adósságrendezési tervet bíróságon kívüli megállapodással vagy bírósági eljárásban történő szavazással állíthatják össze a hitelezők az adóssal együttműködve, ennek sikertelensége esetén a bíróság dönthet. Bíróságon kívüli sikertelen egyezkedés esetén indul meg a bírósági adósságrendezési eljárás.
  • Ha az adós az ötéves adósságtörlesztési időszak alatt fegyelmezetten törleszt - és ha a hitelezők hozzájutottak a meghatározott minimális megtérüléshez -, a bíróság mentesítheti őt a fennmaradó adósságai megfizetése alól.
  • Külön szabályok határozzák meg, mely esetekben maradhat lakástulajdonában az adós, aki már az elején jelzi ezzel kapcsolatos elképzelését. Cél a lakhatás valamilyen biztosítása. A vagyon- vagy jövedelemeltitkolás kizárással jár.
  • A magáncsőd eljárások koordinálására és adminisztrációjára feláll a Családi Csődvédelmi Szolgálat, amely családi vagyonfelügyelőkkel mint kormánytisztviselőkkel látja el feladatát. E tisztség csak jogi vagy közgazdasági végzettséggel tölthető be, 2018-ig pedig közigazgatási vizsgát vagy jogi szakvizsgát is elvárnak tőlük.
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog
Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Kincses Gyula
Az új ukrán elnök keményen visszaszólt Putyinnak
Vida József megvette a TV2-t
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Vida József megvette a TV2-t