Bank

MNB: az évtized pénzügyi infrastruktúrafejlesztése fejeződött be

Portfolio
Az elmúlt évtized egyik legnagyobb pénzügyi infrastruktúra fejlesztése fejeződött be, ezzel a régióban elsőként, összességében 18. devizaként csatlakozott a forint a CLS kiegyenlítési rendszerhez - hangzott el az MNB mai rendezvényén. Az induláskor 11 intézmény csatlakozott a rendszerhez, de további nagy szereplők léphetnek be a következő hónapokban a rendszerbe.
A devizakiegyenlítési kockázat korábban egy szignifikáns és kevésbé kezelt probléma volt, a 2008-as válság során ez egyértelműen beigazolódott. Az országba vetett bizalom akkor hirtelen elpárolgott, a devizapiac pillanatok alatt kiszáradt. A CLS viszont piaci turbulencia esetén is stabilan tud működni. Akkor több bank is megkereste a jegybankot azzal, hogy azonnal vezessék be a forintot a CLS rendszerbe. Ez persze azonnal teljesíthetetlen kérés volt, de végül 2014 elején megszületett a bevezetésére vonatkozó szándéknyilatkozat, november 16-ával pedig elindult a forint is a CLS-ben - fejtette ki Gerhardt Ferenc, MNB alelnök az jegybank a forint CLS-hez való csatlakozásáról szóló rendezvényén.

Mi is az a CLS? A CLS egy rendszerkockázati szempontból fontos pénzpiaci eszköz, amelyet a globális devizapiac kiegyenlítési kockázatának csökkentése érdekében hoztak létre. A CLS 2015-ben naponta átlagosan mintegy 4,8 billió dollár értékben egyenlített ki ügyleteket 64 közvetlen résztvevő és további 18 000 közvetetten csatlakozó intézmény nevében.

Dino Kos, a CLS ügyvezető alelnöke ezután először is gratulált Magyarországnak, hogy vasárnap kivívtuk a 2016-os labdarúgó EB-re való kijutás jogát, másodszor pedig, hogy a forint is bekerült a CLS-rendszerbe. Utóbbihoz ugyanis hasonló erőfeszítések kellettek, min előbbihez: csapatmunka, hozzáértés, a feladatra való koncentrálás.

A CLS-hez várhatóan egyre többen csatlakoznak majd Magyarországon, a projekt mindvégig a bankrendszer erős támogatását élvezte. A 11 fős indulás (ennyi bank csatlakozott a modellhez november 16-ig) mellett azt látják, hogy a következő hónapokban további nagy résztvevők fognak csatlakozni - tette hozzá Peter Went, a CLS igazgatója.
zöldpártok bern svájc tüntetés
BÉT
foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock