Bank

Időzített bombát találtak a kínai bankok mérlegében

Portfolio
A kínai lassulás miatt a problémás hitelek állománya is növekszik az ázsiai országban, a pénzintézetek viszont szemet hunynak a helyzet fölött, mivel el akarják kerülni a tőkeemelést - írja a Reuters.
A kínai felügyelet jelentése szerint a késedelmes hitelek háromszor olyan gyorsan halmozódnak, mint amilyen ütemben ezeket nem teljesítőként elismerik a bankok. Egyre nagyobb az olyan nem teljesítő hitelek jelenléte a bankok mérlegében, amelyet teljes értékű hitelként könyvelnek, függetlenül attól, hogy több mint 90 napja nem rendezettek - ez a nemzetközileg elfogadott feltétele annak, hogy egy hitel nem teljesítőnek minősüljön.

A nem teljesítő vállalati hitelek rejtett felhalmozódása, amit Kína egy évtizede nem látott lassulása eredményez, rontja a bankok mérlegének minőségét. A pénzintézetek jövedelmezősége is sérülne, ha nem teljesítőként lennének leírva.

A UBS elemzése szerint a 18 tőzsdén jegyzett kínai bank közül azoknak a késedelmes hiteleknek az aránya, amelyeket még nem írtak le nem teljesítőként, 57 százalékkal nőtt a tavaly év végétől 2015 júliusáig, jelenleg 645 milliárd jüant tesznek ki. A könyvekben jegyzett nem teljesítő hitelek aránya csak 17 százalékkal nőtt.

A legalább háromhavi fizetési késedelmű hitelek aránya 166 százalékkal növekedett 2014 végétől számítva, 149 milliárd jüanra. A probléma inkább a közepes, és a tőzsdén nem jegyzett, kisebb bankokat érinti. Az egyik kínai óriásbank képviselője szerint ez a praktika nagybankokra nem jellemző, ők a legalább három hónapja nem fizetett hiteleik 99 százalékát leírják, mint nem teljesítő.

A kínai felügyelet szerint a bankok azért "trükköznek", mert el akarják kerülni a tőkeemelést. Egy kínai bank képviselője szerint az a probléma, hogy ha egy hitelt nem teljesítőként leírnak, a hitel állományának megfelelő céltartalékot kell képezniük, ami az eredményen keresztül csökkenti a tőkét, holott a veszteség nem biztos hogy 100 százalékos lesz.
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
GettyImages-1071775348
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
brit ház ingatlan_getty