Bank

250 millió euróval száll be az EBRD a bajba került görög bankokba

MTI
Megkezdte finanszírozási tevékenységét Görögországban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). Összesen 250 millió euróval tőkésítik fel a négy legnagyobb görög bankot, amelyektől elvárás, hogy intenzívebben hitelezzenek.
A pénzintézet, amelyet eredetileg a felzárkózó európai gazdaságok és az egykori szovjet térség reformjainak finanszírozására alapítottak 1991-ben, szerdán Londonban közölte, hogy

összesen 250 millió eurós feltőkésítési célú befektetést hajt végre a rendszerszintű fontosságú négy legnagyobb görög bankban, amelyeknek így részvényesévé válik.

Az EBRD márciusban jelentette be, hogy a görög kormány kérésére, átmeneti jelleggel befektetési programokat indít a görög reformok támogatására, és annak elősegítésére, hogy a görög gazdaságban beindulhasson a növekedés.

Görögország a második euróövezeti tagállam, amelynek az EBRD pénzügyi segítséget nyújt: a bank tavaly Ciprust is felvette az általa fejlesztési finanszírozásokkal támogatott országok közé. Görögország az EBRD alapító tagja; a görög vállalatok és bankok az EBRD legutóbbi adatai szerint eddig összesen 2,3 milliárd euró értékben hajtottak végre befektetési programokat az EBRD-vel közösen a pénzintézet eredeti működési térségében. Görögország azonban most részesül első ízben maga is EBRD-finanszírozásban.

Az EBRD szerdai bejelentése szerint a negyedmilliárd eurós befektetésből
  • 65 millió eurót az Alpha Bank,
  • ugyancsak 65 milliót az Eurobank,
  • 50 milliót a National Bank of Greece,
  • 70 milliót a Piraeus Bank kap.


Nick Tesseyman, az EBRD pénzintézetekért felelős vezérigazgatója a bejelentéshez fűzött kommentárjában egyenes utalást tett arra, hogy

befektetései fejében az EBRD a négy görög nagybank hitelezési stratégiájának alakításában is közvetlenül részt akar venni. Kijelentette: részvényesként az EBRD "aktív szerepet" játszik majd annak biztosításában, hogy a négy bank újrakezdje a reálgazdaság hitelellátását

.

A feltőkésítéssel az EBRD a négy görög bank privatizációját is elő kívánja segíteni. Az EBRD felidézi, hogy az euróövezeti jegybank (EKB) által elvégzett eszközminőségi vizsgálat és stressz teszt a négy görög bank esetében 14,4 milliárd eurós tőkehiányt állapított meg a felvázolt kedvezőtlen előrejelzési forgatókönyv megvalósulása esetére.
A piac jól fogadta az EBRD-befektetés hírét, és azt is, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa, a Eurogroup a héten kétmilliárd euró hitelt szabadított fel a görög költségvetés számára az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) forrásaiból, emellett további 10 milliárd eurót ugyancsak a görög bankok feltőkésítésére.

Az S&P Capital IQ kimutatása szerint a görög szuverén CDS-tranzakciók - vagyis az államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek - középárfolyama jelentős, 20 pontos csökkenéssel 950 bázispont alá süllyedt a szerdai londoni kereskedésben. Néhány hete még jóval ezer bázispont felett járt a görög szuverén CDS-kontraktusok középárfolyama. Az S&P Capital IQ számítási modellje szerint a jelenlegi görög szuverén CDS-árfolyam azt jelzi, hogy a piac 45 százalékos halmozott valószínűséggel árazza a görög államadósság-törlesztési csőd öt éven belüli bekövetkeztét.
Ipar 4.0 robot
Kásler Miklós EMMI
forint
Frankfurti tőzsde
autobaleset
varga mihály_mti
GettyImages-1006811190
mobilfizetés shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Pokoli számok a Deutsche Banktól