Bank

Hatalmas hitelbombán ülnek az európai bankok

Portfolio
Továbbra is megviselik az európai gazdaságot a rossz hitelek, hiába dolgoznak a régió bankjai folyamatosan a tőkeemelésen és a kockázati profiljuk javításán - derül ki a New York Times cikkéből.
Az Európai Bankhatóság (EBH) jelentése szerint az európai bankok körülbelül 1000 milliárd euró nem teljesítő hitelállományon ülnek. A nem teljesítő hitelek (ez minden olyan hitelt jelent, amit legalább 90 napja nem fizetnek), 5,6 százalékát tették ki az európai bankok hitelállományának június végén, amely javulás a tavaly decemberi, 6,1 százalékos arányhoz képest. Az Egyesült Államokban ez a szám 3 százalék.

Magyar viszonylatban a helyzetről itt írtunk:A kontinens hitelintézetei folyamatosan dolgoznak a tőkehelyzet javításán a tavalyi stressztesztek óta, amelyek azt vizsgálták, hogyan reagálnának az európai pénzintézetek egy esetleges válságra. Ilyen stressztesztekre a jövő évben is lehet számítani. A felügyelet szerint az európai bankoknak továbbra is javítaniuk kell a hitelportfóliójukat, mert a nem teljesítő hitelek rontják a nyereségességüket.

A jelentést 20 EU-s ország 105 bankján végzett vizsgálat alapján adták ki, a résztvevők az európai hitelintézetek körülbelül 70 százalékát teszik ki.

A bankok elsődleges tőkemutatója (CET1) a régióban 12,8 százalék volt június végén, ami javulás a 2011-es 9,7 százalékhoz képest. A minimum, EU-s felügyelet által elvárt érték 4,5 százalék, de néhány helyi felügyeleti szerv ennél magasabb tőkekövetelményeket állít fel.
Csanyi Sandor Prima Primissima dijatado
szergej lavrov oroszorszag
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
bank