Bank

Itt a friss adat: nullszaldós a magyar bankszektor

Portfolio
Mindössze 1,3 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta a harmadik negyedévet a magyar hitelintézeti szektor - tette közzé friss adatait az MNB. Ez lényegében nullszaldót jelent. A jegybank ezúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a belföldi irányítású hitelintézetek aránya 57,2%-ra nőtt.
Az év első három negyedévében ezzel 141,3 milliárd forint volt a hitelintézetek profitja, ami sokkal kedvezőbb az egy évvel korábbi, devizahiteles elszámolások miatt előállt 333,7 milliárd forintos veszteségnél. A csak harmadik negyedéves 1,3 milliárd forintos nyereség azonban csalódást jelent az előző két negyedévhez képest. A romlásban fontos szerepe lehet annak, hogy a devizahiteles ügyekhez kapcsolódóan korábban elszámolt többlet-céltartalékokat jórészt az első félévben írták vissza a bankok, így erre a harmadik negyedévben már kevésbé támaszkodhattak.

Miközben a működési költségek stagnáltak a harmadik negyedévben, a kamateredmény 12%-kal, a jutalékeredmény pedig 4%-kal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest. A kamateredmény visszaesését részben a hitelállomány 7% körüli visszaesése, részben pedig a kamatmarzsok szűkülése magyarázza.Itt a friss adat: nullszaldós a magyar bankszektor
Részletesebb saját elemzéssel a napokban jelentkezünk, ezúttal néhány fontos részlet az MNB által közzétett gyorselemzésből:
  • Az elszámolási céltartalék képzéssel érintett 2014. évi -486,0 Mrd Ft auditált veszteséget követően a hitelintézetek 2015. I-III. negyedévben összesen 163,1 Mrd Ft adózás előtti eredményt értek el.
  • A 90 napon túl késedelmes hitelek aránya 2015. III. negyedévben a háztartási szektorban 16,2%-ról 18,4%-ra növekedett.
  • Ezzel szemben a nem pénzügyi vállalatok 90 napon túl késedelmes hiteleinek aránya 13,9%-ról 13,4%-ra mérséklődött.
  • A hitelintézetek tőkeellátottsága az előző negyedévhez képest érdemben nem változott. A szektor tőkemegfelelési mutatója szeptember végén 20,5% volt.
  • A belföldi irányítású hitelintézetek piaci részaránya az utóbbi években jelentősen emelkedett, 2015. III. negyedév végén már elérte az 57,2%-ot.
zöldpártok bern svájc tüntetés
BÉT
foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock