Bank

Nem meri leváltani a devizahiteleit Lengyelország

MTI
A lengyel központi bank elnöke szerint lehetetlen lépés lenne és "komoly válságba" sodorná a bankok egy részét, ha egyszerre vezetnék be a bankadót és váltanák át a svájci frank alapú jelzáloghiteleket - erről Marek Belka a Gazeta Wyborcza újságnak adott, pénteken megjelent interjújában beszélt.
Andrzej Duda köztársasági elnök - akit a kormányzó jobboldali Jog és Igazság pártja (PiS) szövetségesének tartanak - korábban bejelentette: azt fogja javasolni, hogy a devizahiteleket a felvételkori árfolyamon váltsák át zlotyra. Ez elemzők szerint mintegy 35 milliárd zloty (2550 milliárd forint) kiadást jelentene a bankoknak.A novemberben megalakult új kormány ugyanakkor azt tervezi, hogy jövőre különadót vet ki a pénzügyi szektorra. Az ebből a bankadóból befolyó mintegy hétmilliárd zlotyból (509 milliárd forint) fedeznék a szociális kiadások egy részét, egyebek mellett a havi 500 zloty gyermeknevelési támogatást. A lengyel bankszektor tavalyi egész éves eredménye 16 milliárd zloty volt.

Több mint félmillió lengyel vett fel svájci frank alapú devizahitelt az alacsony hitelkamat miatt, azonban az utóbbi években a frank lengyel zlotyval szembeni árfolyama csaknem duplájára nőtt, megemelkedtek a törlesztőrészletek, és a kölcsönt felvevők az államtól várják a helyzet megoldását.

A PiS a választási kampányban azt ígérte, hogy lendületben tartja a már most is 3,5 százalékkal növekvő gazdaságot. Ezt úgy képzeli el, hogy a jegybankon keresztül 350 milliárd zlotyt pumpálna a gazdaságba.

"Sok hűhó semmiért. Várjunk és lássuk a költségvetést, amely felvázolja a kormány prioritásait" - fogalmazott Belka, aki szerint nincs esély arra, hogy pénzt nyomtassanak.

A következő hetekben a lengyel jegybank monetáris tanácsának szinte minden tagját kicserélik, Marek Belka elnöki mandátuma pedig 2016 közepén jár le.
Frankfurti tőzsde
Balaton Sound safetyfirst
forint200117
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
online hitel kölcsön