Bank

Lép az MNB, retteghetnek a mesés kamatokat ígérő cégek

MTI
Windisch László, az MNB felügyeleti alelnöke évértékelő interjújában mindenki számára fájdalmas kijózanodásnak nevezte a brókerbotrányok feltárásának folyamatát. Szerinte a vagyonbiztosításokhoz hasonlóan a Befektető-védelmi Alap (Beva) garanciáját is hozzá lehetne kötni az MNB honlapján történő ügyfélkontroll rendszeres gyakorlásához.AZ elszámoláshoz és forintosításhoz kapcsolódóan kiemelte, hogy a korábbi árfolyamváltozások miatt jelentősen megnőtt törlesztőrészletek, és a még mindig nagyszámú fizetésképtelen jelzálogadós problémája további célzott programok kidolgozását teheti szükségessé a jövőben.

Devizahiteles elszámolás, forintosítás: több célzott program jöhet

A bankrendszer stabilitását jelentősen növelte az elmúlt évben mind az elszámolás, mind a forintosítás, ami kivétel nélkül minden érintett adósnak kedvező volt. A banki elszámolás az ügyfeleknek ezermilliárd forintos kárt okozó évtizedes anomália végére tett pontot, s juttatta vissza az embereknek a tisztességtelenül elvont összeget. A fogyasztók devizahiteleinek kivezetése, forintosítása pedig a jövőre nézve szüntette meg a mind az adósok, mind a hitelezők számára jelentős rizikót hordozó árfolyamkockázatot - emelte ki Windisch László.

Az alelnök kiemelte, hogy az elszámolás és forintosítás folyamatát már a felkészülés kezdetétől figyelemmel kísérte az MNB az arra kötelezett intézményeknél, így a lehető legkevesebb hibával zárulhatott ez a gazdaságtörténetileg páratlan kihívást jelentő folyamat. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a korábbi árfolyamváltozások miatt jelentősen megnőtt törlesztőrészletek, és a még mindig nagyszámú fizetésképtelen jelzálogadós problémája további célzott programok kidolgozását teheti szükségessé.

Brókerbotrányok: fájdalmas kijózanodás

Mindenki számára fájdalmas kijózanodásnak nevezte az alelnök a brókerbotrányok feltárásának folyamatát, hiszen a kilencvenes évek második fele óta, tehát majdnem húsz esztendeje létezett egy súlyos bűnöktől, százmilliárdos nagyságrendű, csak papíron létező befektetésektől terhes "párhuzamos valóság" a tőkepiacon, ami a jegybanki vizsgálatokig észrevétlen maradt.

A felügyeleti eszköztár további fejlesztése mellett hosszú távon azonban hasonlóan fontos garancia a fogyasztói-befektetői tudatosság erősítése. Lényeges, hogy az MNB honlapján keresztül a befektetők minél nagyobb számban kérdezzék majd le például az ügyfélszámla-egyenlegüket. A tényleges kontrollfunkcióját ez az új, jövő év februártól működő szolgáltatás csak így tudja elérni.

Az alelnök felvetette azt is, hogy ahogyan a vagyonbiztosítások esetén a biztosító elvárhat ügyfelétől kármegelőzést, például biztonsági zár felszerelését, úgy akár hosszabb távon valamilyen formában a Befektető-védelmi Alap (Beva) garanciáját is hozzá lehetne kötni az MNB honlapján történő ügyfélkontroll rendszeres gyakorlásához.

Biztosítási piac: felkészült a szektor 2016-ra

A biztosítási piacon rendben zajlott a felügyelet és az intézmények közös felkészülése a 2016. január 1-jétől hatályos új EU-s tőkekövetelmény-szabályok, az úgynevezett Szolvencia II szabályrendszernek való megfelelésre. A biztosítási szektor felkészült az új rendszerre, az átállást a jegybank ellenőrzi, s a többségnél nem talált gondot.

Az intézményi hírek között a román ASTRA Biztosító csődje uralta az őszt. A Magyarországon csak fiókteleppel rendelkező biztosító bukása rámutatott, hogy a határon átnyúló pénzügyi szolgáltatások tekintetében lehet és kell is javítani az EU szabályain.

Többmilliárdos piacfelügyeleti bírságok idén

A jegybank 2015-ben minden korábbinál több piacfelügyeleti intézkedést hozott jogosulatlan portfóliókezelő vagy egyéb társaságok ellen: a kiszabott piacfelügyeleti bírságok 1,4 milliárd forintot tettek ki. A világszerte és itthon is alacsony hozamkörnyezetben "mesés kamatokat" kínáló társaságok továbbra is a piacfelügyelés fókuszában lesznek. A többszörös tőkeáttételek kockázataira, a rövidtávon garanciával kínált elérhetetlen hozamok veszélyeire az MNB folyamatosan felhívja a figyelmet.

Az elmúlt évben 690 vizsgálatot zárt le és 569-et indított meg a felügyelet, a kiadott engedélyező határozatok és végzések száma pedig meghaladja a 2200-at. Mint Windisch László fogalmazott, "határozott felügyeleti fellépést mutat" az is, hogy a kiszabott bírság 2015-ben megközelítette 2,2 milliárd forintot, amiből intézményi prudenciális bírságként 741 milliót, fogyasztóvédelmi büntetésként 184 milliót, piacfelügyeleti bírságként pedig 1,4 milliárd forintot rótt ki a jegybank. Az elszámolási és a brókerügyekkel kapcsolatban az elmúlt évben közel 56 ezer személyes és telefonos ügyfélszolgálati megkeresés érkezett a jegybank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjához, ezen felül 17 ezer írásbeli megkeresésre is válaszolt az intézmény - ismertette az MNB felügyeleti alelnöke.
Koronavírus
Csalódást keltő számok a Rábától
Tesco
Európai Autópiac
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
online hitel kölcsön