Bank

Rekordot döntött az EBRD

MTI
Rekordösszegű finanszírozást nyújtott a működési térségéhez tartozó felzárkózó gazdaságoknak tavaly az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), annak ellenére is, hogy a nemzetközi szankciókkal összhangban beszüntette finanszírozási tevékenységét Oroszországban.
A kelet- és közép-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet szerdai kimutatásában közölte azt is, hogy az egy évvel korábbi veszteség után tavaly ismét nyereséges volt.

A szerdai beszámoló szerint az EBRD 2015-ben
  • 9,4 milliárd eurót juttatott hitelek és befektetések formájában működési térségének; ez éves rekord.
  • A bank egy évvel korábban 8,85 milliárd,
  • két éve nem egészen 8,5 milliárd euró finanszírozással támogatta tevékenységi régióját.


Az EBRD hangsúlyozta, hogy a globális feltörekvő térség tavaly a legrosszabb évet zárta tőkebeáramlás szempontjából a 2008-ban kezdődött pénzügyi világválság elhatalmasodása óta, és a kereskedelmi bankok is folytatták kitettségeik leépítését az EBRD működési területének számos országában.

A szerdai összesítés szerint az EBRD 2015-ben 381 programot finanszírozott tevékenységi régiójában, amelynek most már a kelet- és közép-európai átalakuló gazdaságok mellett több arab ország, valamint Törökország, és az euróövezeti gazdaságok közül Görögország és Ciprus is része. Az EBRD beszámolója szerint ugyanakkor a tavalyi volt az első olyan teljes év, amelyben a bank egyetlen új programot sem kezdett Oroszországban, összhangban a nemzetközi szankciókkal.

A bank részvényes országai 2014 júliusában azt az "iránymutatást" adták, hogy az EBRD Oroszországban egyelőre ne kezdjen új finanszírozási programokat. Ennek hatására már abban az évben a harmadára csökkent az Oroszországnak nyújtott EBRD-folyósítások összege: 2013-ban a bank 1,82 milliárd eurót, 2014-ben 608 millió eurót hagyott jóvá oroszországi programokra, tavaly pedig már egyetlen új oroszországi finanszírozást sem indított.

Az EBRD-finanszírozások legnagyobb egyedi felvevője korábban minden évben Oroszország volt, ám a bank szerdai ismertetése szerint 2015-ben és 2014-ben Törökország - ahol az EBRD öt éve kezdte meg tevékenységét - kapta a legtöbb EBRD-finanszírozást; a tavalyelőtti 1,39 milliárd euró után 2015-ben 1,9 milliárd eurót. Ukrajna volt tavaly a második legnagyobb felvevő, csaknem 1 milliárd euróval.

A bank növelte magyarországi finanszírozásait is: 2015-ben négy programra összesen 79,1 millió eurót juttatott. Egy évvel korábban két magyar programra összesen 5,5 millió eurót adott a londoni pénzintézet.

Szerdai beszámolójában - egyelőre előzetes becslésként - az EBRD közölte azt is, hogy 0,8 milliárd euró nettó nyereséget vár tavalyi évéről.gy évvel korábban az EBRD 568 millió eurós nettó veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, elsősorban az orosz és az ukrán gazdaság gyengeségéből eredő nem realizált eredményelemek miatt. Az volt a bank első veszteséges éve a globális pénzügyi válság mélypontja óta. Az EBRD 2008-ról 602 millió eurós, 2009-ről 746 millió eurós nettó veszteséget jelentett.

A szerdai beszámoló szerint az EBRD tavaly nyújtotta első finanszírozását Görögországnak, amely ideiglenes jelleggel, a jelenlegi tervek alapján 2020-ig lesz a működési országcsoport tagja. Az EBRD 2015-ben 250 millió euró értékben vásárolt részesedést a négy legnagyobb görög bankban, a görög bankrendszer stabilizálása érdekében.

Az EBRD különösen sikeresnek nevezte a tavalyi évet a kereskedelmi bankok nyújtotta társfinanszírozások szempontjából. A bank 2015-ben 40 programra összesen 2,3 milliárd euró pótlólagos finanszírozást mozgósított szindikált hitelkonstrukciók formájában; ez a legmagasabb éves szindikált hitelösszeg a pénzügyi válság kezdete óta.
Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
deutsche bank_getty