Bank

Ezzel csúnyán lehúzzák az ügyfeleiket a bankok

Portfolio
Amerika három legnagyobb bankja, a JP Morgan, a Bank of America és a Wells Fargo összesen közel 1 milliárd dollárt tett zsebre tavaly csak azokból a tranzakciókból, amikor idegen ügyfél az ő bankautomatájukból vett fel készpénzt, a bankszámlák túlköltéséből pedig 5,1 milliárd dollárt kaszáltak - írja a CNNMoney.
Borsos ára van annak, amikor valaki idegen ATM-ből vesz fel készpénzt: egy átlagos ilyen készpénzfelvétel 4 dollárba fáj egy amerikai ügyfélnek. 2015-ben ebből a három legnagyobb amerikai banknak 0,9 milliárd dollárnyi bevétele volt.

A bankszámlákról fedezeten túl felvett vagy elköltött pénz után fizetett büntetődíjakból pedig ennek több mint ötszörösét, 5,1 milliárd dollárt zsebeltek be. Egy átlagos túlköltési büntetődíj 34 dollár, miközben egy tanulmány szerint a túlköltést általában az ügyfelek egy 24 dolláros, vagy ennél is kisebb összegű tranzakcióval hajtják végre.

Ezt a számot egyébként most először tették közzé az amerikai bankok.Nem véletlen, hogy politikai kérdés is lett az állampolgárokat pukkasztó díjakból: például Hillary Clinton is ostorozza emiatt a bankokat, és Bernie Sanders is kampányolt az ATM-díjak 2 dollárban való korlátozásával.

Magyarországon is érdemes odafigyelni arra, hogy az idegen ATM-nél (vagyis nem a saját banknál) felvett készpénzre jellemzően jóval magasabb díjak vonatkoznak, mint ami a saját bankunk ATM-hálózatának használatáért fizetendő. Kivétel ez alól, hogy aki igényelte a havi legfeljebb kétszeri, összesen 150 ezer forintig ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget, ezek a tranzakciók ugyanis bármelyik bank vagy független ATM-hálózatában ingyenesnek számítanak.
Tobias Adrian - IMF
GettyImages-502905714
Pillar_irodaház
GettyImages-500406320
GettyImages-1181803301
D_MTZ20191209005
NYSE, trader, broker, válság
Frankfurti Tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
hajléktalanbuda