Előfizetői tartalom

Eső előtt köpönyeg: kész az MNB új banki védőhálója

Lakos Gergely
|
Tóth Tamás
|
MNB
A legutóbbi pénzügyi válsággal járó reálgazdasági veszteségek sok országban alacsonyabbak lettek volna, ha a válság kezdetén a hitelintézetek tőketartalékai magasabbak. A válság egyik fő nemzetközi tapasztalata ezért az, hogy a hitelintézeteknek már a pénzügyi ciklus felívelő szakaszában megfelelő tőketartalékokat kell képezniük. Ennek fő új szabályozási eszköze az anticiklikus tőkepuffer. Az MNB munkatársainak cikke az anticiklikus tőkepuffer felépítésének magyarországi sajátosságait mutatja be röviden.

1. Az anticiklikus tőkepufferráta definíciója és céljaAz anticiklikus tőkepuffer egy makroprudenciális eszköz, vagyis a pénzügyi rendszer egészének stabilitását segít védeni. Az MNB az extra tőkekövetelményt a hitelintézetek magyarországi kitettségének arányában szabja meg, ez az anticiklikus tőkepufferráta. A 2016. január 1-én elindult, negyedévente felülvizsgálandó...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés