Bank

Elárulta Rogán Antal, mi lesz a lakástakarékokkal

Portfolio
A lakás-takarékpénztárakhoz hasonlóan 30%-os állami támogatást adna az állam az új, ezen a héten bejelentett Nemzeti Otthonteremtési Közösségben megtakarítóknak, ám ennek felső plafonja magasabb lesz, mint a lakástakarékoknál elérhető évi 72 ezer forint - mondta Rogán Antal az ATV-nek adott interjújában. A miniszter elárulta, hogy ez csak új lakás 10 éven belüli építésére lesz felhasználható, a vonatkozó törvényjavaslat ugyanakkor még nem jelent meg az Országgyűlés honlapján.
Rogán Antal az alábbiakat árulta el az interjúban:
  • Nem hozzák az államot helyzetbe, a lakás-takarékpénztárakat (Rogán helytelenül szövetkezeteket említett) sem fosztják meg semmitől, nem kívánnak változtatni a lakás-takarékpénztári konstrukciók 30%-os (befizetésarányos) állami támogatásán sem. Mindössze annyi történik, hogy kapnak egy versenytársat.
  • A lakás-takarékpénztárakkal való elégedettségük azért csökkent, mert elfogadható, hogy amikor lefelé megy a gazdaság, akkor kevesebb lakás épül Magyarországon, ezért a lakástakarékokból sem veszik ki a pénzt az emberek azért, hogy lakásokat építsenek, ám amikor felfelé megy a gazdaság, és akkor sincs változás, akkor ezen változtatni kell.
  • Miközben Magyarországon a tízezer lakosra jutó lakásépítések száma 8,5, aközben Lengyelországban 38, Csehországban 25 és 30 között van, és még Ukrajnában is 10 és 20 közötti. Ezen csak javítani lehet, amit a többi kormányzati intézkedés is szolgál. Legalább a csehországi szintet kellene elérnünk (ez 25-30 ezer lakást jelentene évente a mostani 8000-9000-rel szemben -a szerk.).
  • Az angol típusú building societyk gyakorlatát szeretnék Magyarországon megvalósítani, és ezt is államilag szeretnék támogatni. Ma már a költségvetés olyan állapotban van, hogy az otthonteremtést nagyobb forrásokkal tudják támogatni.
  • A Nemzeti Otthonteremtési Közösség esetében is 30% lesz az állami támogatás, de a felső összegszerű korlátja magasabb lesz, mint a lakás-takarékpénztárak esetében (ez jelenleg évi 72 ezer forint személyenként - a szerk.) Rogán szerint ez indokolt, ugyanis ebből csak új építésű lakást lehet majd finanszírozni, amit 10 éven belül kell felépíteni.
  • Mindez gazdaság- és társadalompolitikai feladat, kiemelten a háromgyerekes családokat hoznák versenybe a kevesebb gyermeket vállalókkal, a kérdés nem a szociálpolitikához tartozik.
  • Az MKB Bank jövőjével kapcsolatban azt mondta, szeretnék, ha többségében magyar tulajdonú bank maradna.


Elárulta Rogán Antal, mi lesz a lakástakarékokkal


A lakás-takarékpénztárak, valamint meglévő és jövőbeni ügyfeleik számára jó hír, hogy a kormány a jelek szerint nem kíván hozzányúlni a szabályozásukhoz. A korábbi, e heti bejelentésnek, most úgy tűnik, a lakástakarékok szempontjából nagyobb volt a füstje, mint a lángja, ugyanis egy új versenytárs megjelenése egyik részpiacukon (kizárólag az új lakásokén) nem feltétlenül fogja érdemben rontani pozícióikat. Kedvező, hogy a kormány újabb lépést kíván tenni az új lakások piacának fellendítésére, ugyanakkor ennek kockázatairól majd a megjelenő törvényjavaslat alapján lehet közelebbit mondani. Nem igazán érthető, miért kell megkerülni a pénzügyi szektort, amely a lakásfinanszírozás feladatát betölti.


Elárulta Rogán Antal, mi lesz a lakástakarékokkal
bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
bankkartya pos terminal nfc mobilfizetes