Itt az eurozóna fekete báránya: a hitelek 16 százalékát nem fizetik
Bank

Itt az eurozóna fekete báránya: a hitelek 16 százalékát nem fizetik

Portfolio
Még az európai részvények eladási hullámánál is nagyobb esésen mentek keresztül az olasz banki részvények az év eleje óta. A legnagyobb olasz bank, az UniCredit SpA részvényei már 40 százalékot estek október óta, csak csütörtökön több mint 6 százalékot gyengült az árfolyam.
A bankok részvényei az Európai Bizottság és az olasz kormány közti tárgyalások miatt kezdtek el esni, amely arra kötelezné az olasz bankokat, hogy a rossz minőségű hiteleiket eladják. A befektetők viszont aggódnak, hogy a terv nem nyújt érdemi segítséget abban, hogy a bankok mérlege megtisztuljon.

Az olasz bankoknak hatalmas nem teljesítő hitelállományuk van, amely az EKB definíciója szerint minden olyan hitel, amit legalább 90 napja nem fizetnek a hitelezettek. Már érzékelhető hézag van az eurozóna más országai és az olaszok közt: az olasz hitelek több mint 16 százaléka nem teljesítő, összehasonlításképpen ez Magyarországon 11,4 százalék, Spanyolországban csak 6 százalék, Németországban pedig 2 százalék.

A helyzeten az olasz gazdaság helyzete csak ront. A gazdasági és euroválság mellett, az olasz egy főre jutó GDP szinte semmit nem változott az elmúlt húsz évben.

Az alábbi grafikon a német, spanyol, francia és olasz nem teljesítő hitelállomány alakulását mutatja:

Itt az eurozóna fekete báránya: a hitelek 16 százalékát nem fizetik
Spanyolországot is megviselte a válság, de a válság előtti fellendülés olyan jelentős volt, hogy a spanyolok még mindig jobban élnek, mint húsz éve.

Bár megállapodott az EB és az olasz kormány a rossz hitelek kezeléséről, a befektetők nem hisznek abban, hogy ez akármit is segíteni fog, ezért tovább esnek a banki részvények. Valószínű, hogy az árfolyamok a tényleges gazdasági növekedés hiányában nem fognak ismét emelkedő pályára állni.

(The Wall Street Journal)
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
GettyImages-1071775348
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
brit ház ingatlan_getty