Bank

Szétszakadhatnak a bankok mielőtt az új elnök hozzájuk nyúlna

Portfolio
A 2016-os amerikai elnökválasztás közben gyakorlatilag mindenki a nagybankokat célzó populista kampányt követi, a 2008-as válság óta hiába fizettek vissza többet az államnak a kamatok és különféle bírságok miatt a pénzintézetek, a szavazók nem tudják megbocsátani nekik a bankmentést - írja a Yahoo Finance. Számos pénzintézet azonban lehet, hogy saját maga dönt a konszolidáció mellett.
Bernie Sanders demokrata elnökjelölt például azzal kampányol, hogy szét akarja választani a nagybankokat, míg a republikánus Ted Cruz nem nyújtana állami segítséget a csődbe jutott pénzintézeteknek. Sanders szerint a bankok hagyományos ágazatait (betétek, hitelezés), külön kellene választani a kockázatosabb ágaiktól (tőkepiacok).

Elemzői vélemény szerint Sanders álma megvalósulhat anélkül, hogy egy ujját is meg kelljen mozdítania. Hiába vannak a leggazdagabbak közt az amerikai bankárok az egész országban,a bankok alulteljesítették a piaci indexeket 2006 óta: a banki részvények 44 százalékos mínuszban vannak, míg a részvénypiac 43 százalékos pluszban.

A hagyományos bankokkal kapcsolatos szabályok olyan plusz terheket jelentenek a befektetési bankoknak, amelyek megkötik a kezüket számos dologban. Lehet, hogy a kettő különválasztása azt eredményezné, hogy a befektetési bankok egyszerűbben működnek, a hagyományos bankok pedig nyereségesebbek lesznek.

Ilyen például a Wells Fargo, amely a bevételének 62 százalékát az alacsonyabb kockázatú lakossági hitelezésből és jelzáloghitelekből szerzi, míg mindössze a bevétel 1 százalékát adja a kereskedés. A cég riválisa, a JP Morgan esetében a hagyományos banki tevékenység a bevétel 51 százalékát, míg a kereskedés a bevétel 12 százalékát jelenti.

A Wells Fargo részvényei jelentősen felülteljesítették a JP Morgan papírjai az elmúlt öt évben, a Wells Fargo 41,18 százalékot emelkedett, a JP Morgan mindössze 15,19 százalékot.

Több Wall Street-i cég is hasonló üzletág-lepítésben, szétválasztásban gondolkozik jelenleg. Ilyen például a MetLife vagy az AIG, amelyeknek nyereségességét a felügyeleti szabályozások veszélyeztetik. A General Electric pedig eladhatja a GE Capitalt a Wells Fargónak idén év végén. Amennyiben jövedelmezőnek bizonyul a stratégia, számos másik bank dönthet még a konszolidáció mellett.
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
brit ház ingatlan_getty