Frankfurtból jöhet a segítség a bedőlt hitelekhez
Bank

Frankfurtból jöhet a segítség a bedőlt hitelekhez

Portfolio
Tárgyalásokat folytat az olasz kormány az Európai Központi Bankkal arról, miként tudnák bevonni az olaszországi nem teljesítő hiteleket az EKB eszközvásárlási programjába - írja a Reuters. E hiteleket értékpapírosítva megvásárolná, vagy fedezetként fogadná el a jegybank a bankoktól készpénzért cserébe.
A lépés jelentős lökést adhatna annak a portfóliótisztítási programnak, amelyet nemrég az Európai Bizottság jóváhagyott Olaszország számára mintegy 200 milliárd eurós nem teljesítő hitelállományának leépítésére. Felerősíthetik a tervek azonban azt a vitát is, amely arról szól, nem vállal-e túl nagy kockázatot eszközfedezetű értékpapír (ABS) vásárlásai során a központi bank azzal, hogy ezek mögött legalább három hónapja nem törlesztett hitelek állnak. Ha vásárolni nem is fog, fedezetként elfogadhatja ezeket az EKB egyes források szerint repóműveletei során.Tavaly novemberben egy EKB-s forrás még úgy nyilatkozott a Reutersnek, hogy egy szélsőségen rossz gazdasági forgatókönyv esetén kerülhetne csak sor a nem teljesítő hitelekből összeállított csomagok megvásárlására. 2014 novembere óta havonta átlagosan 1,19 milliárd eurónyi eszközfedezetű értékpapírt (ABS) vásárolt már az eurózóna bankjaitól az EKB, ezek mögött döntően teljesítő hitelek állnak.

A nem teljesítő hitelekből képzett ABS-ek megvásárlása során vélhetően csak a legmagasabb besorolású csomagokat (senior tranches) venné mérlegébe a központi bank, így csak a legvégső esetben kellene veszteséget elszenvednie a hitelek nem teljesítéséből fakadóan. Ez persze korlátozza a programba bevonható hitelek összegét.
Tobias Adrian - IMF
GettyImages-502905714
Pillar_irodaház
GettyImages-500406320
GettyImages-1181803301
D_MTZ20191209005
NYSE, trader, broker, válság
Frankfurti Tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
hajléktalanbuda