Két sokatmondó ábra: menekülnek a magyar cégek a bankoktól
Bank

Két sokatmondó ábra: menekülnek a magyar cégek a bankoktól

Portfolio
Néhány kivételtől eltekintve az összes nemzetgazdasági ágazatban csökkent tavaly a vállalatok hitelállománya az MNB friss adatai szerint. 2008 óta 27%-al esett a vállalatok hazai banki hitelállománya, tavaly pedig 12%-kal. Még a bankok kedvenceinek tekinthető mezőgazdaságban is csökkent tavaly a cégek banki tartozása.
2009 eleje óta szinte töretlen a magyar bankok (ide értve a 100 milliárd forint feletti mérlegfőösszegű fióktelepeket és a 6 milliárdnál nagyobb mérlegfőösszegű takarékokat is) vállalati hitelállománya. 2015 végén 5937 milliárdos vállalati hitelállományt kezeltek, ami 26,5%-kal alacsonyabb a hét évvel korábbinál, és 12,2%-kal marad el a 2014 végitől.

Két sokatmondó ábra: menekülnek a magyar cégek a bankoktól
A tavalyi csökkenés egy része az MKB Bank kitisztításából ered, amely új tulajdonosának, a Szanálási Vagyonkezelőnek adta át a kezelésében lévő rossz minőségű projekthiteleket. Ennek is köszönhető valószínűleg, hogy tavaly nagy mértékben, 23%-kal csökkent a magyar bankok ingatlanügyhöz kapcsolódó hitelállománya. Korábban nem volt jellemző e hitelek tisztítása, így a cégek ingatlanhitelei csak alacsony ütemben apadtak. Tavaly az ingatlanhiteleknél is nagyobb mértékben, 45%-kal csökkent a pénzügyi cégeknek nyújtott hitelállomány, ez talán a pénzügyi vállalkozások devizahiteles elszámolás miatt szükségtelenné váló forrásaival is magyarázható.

Két sokatmondó ábra: menekülnek a magyar cégek a bankoktól
Sokatmondó, hogy az elmúlt évek sztárjának számító mezőgazdaság hitelállománya is visszaesett, ami sokkal inkább e szektor csökkenő külső forrásigényének, mint az ottani beruházások esetleges visszaesésének tudható be. Folytatódott a visszaesés a feldolgozóiparban és a kereskedelmi, gépjárműjavítási szektorban is, de - különösen előbbiben - csökkent a visszaesés mértéke. A nagyvállalatokra különösen is igaz, hogy finanszírozásukban megnőtt az anyacégek és külföldi bankok szerepe, ezzel is magyarázható a fenti ábrán szinte egyöntetűnek látszó esés.
GettyImages-172781953federalreserve
GettyImages-200487905-002
Csaknem pormentes lesz az ALDI magyarországi logisztikai bázisa
STA_0781
SZG_9276
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
ekb_getty