Bank

Egészségügy: törnek fel a magyar biztosítók

Portfolio
2012 eleje óta adókedvezménnyel vehetők igénybe az egészségbiztosítások Magyarországon. A magán-egészségügyi rendszer és annak finanszírozása a fokozódó állami forráshiányra való tekintettel külön beszélgetést kapott keddi Biztosítás 2016 konferenciánk programjában. Vadas-Földvári Anett, a Vienna Life Biztosító elnök-vezérigazgatója is jelen lesz, alábbi rövid interjúnkban ő válaszol a témába vágó kérdéseinkre.
Még nem késő regisztrálni keddi Biztosítás 2016 konferenciánkra.


2012 elején a minimálbér 30%-ának erejéig köztehermentessé váltak az egészségbiztosítások, amennyiben munkáltató köti meg ezeket munkavállalója számára. Mennyire lehet elégedett a biztosítási piac az azóta elért növekedéssel az egészségbiztosítások területén?

Sokan reméltek piaci áttörést 2012. január 1-je után, a Mabisz tavalyi konferenciáján azonban már úgy vélekedtek a biztosítók, hogy nem várható hirtelen növekedés, hanem fokozatosan épül ki a hazai egészségbiztosítási piac. Ezzel szemben a Vienna Life Biztosítónál az egészségbiztosítások területén robbanásszerű - évi átlagosan 40 százalékos - növekedést tapasztaltunk az elmúlt években, ám ennél is fontosabb, hogy a csoportos biztosításoknál - amelyek megújítása évente esedékes - kiemelkedő volt a megtartási arányunk. Mivel az egészségbiztosításokról nem állnak rendelkezésre Mabisz-statisztikák, csak becsülni lehet a piac méretét és növekedési kilátásait. Ez alapján az egészségbiztosítási piac mérete nagyjából évi 9-10 milliárdos lehet, s a piac egészét tekintve két számjegyű növekedés várható a következő években. A Vienna Life Biztosító vonatkozásában pedig még ezt is meghaladó mértékű bővülést prognosztizálunk, éppen ezért ez a termékkör jelenti számunkra az egyik fő stratégiai irányt.

Egészségügy: törnek fel a magyar biztosítók
Szolgáltatás- vs. összegbiztosítás, csoportos vs. egyéni biztosítás - milyen tényezők szólnak egyik vagy másik mellett a munkáltatóknál?

Míg régebben az összegbiztosítások domináltak a hazai piacon, mostanában inkább a szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítások jelennek meg és keresettek a biztosítóknál, aminek három fő oka van. Az egyik az, hogy az ügyfelek szemében felértékelődött a magán egészségügyi ellátórendszerben való megjelenés lehetősége. A másik ok az, hogy a szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítások hatékonyan tudják támogatni az ügyfelek egészségmegőrzését. A harmadik ok pedig az, hogy a szolgáltatás-finanszírozó biztosítások esetében - az összegbiztosításokkal ellentétben - folyamatosan jelentkezik "ügyfélélmény" (például az egészségügyi assistance szolgáltatások igénybevétele során), tehát az ügyfelek időről időre szembesülnek a termék előnyeivel. A csoportos és az egyéni biztosítások közül 2012 eleje óta a csoportos konstrukciók vettek lendületet. Ennek okát az adókedvezményben, illetve az egyéni kockázatok nehézkesebb kezelésében látjuk. A csoportos biztosítások mellett szól az is, hogy ezekkel személyenként már havonta néhány száz forintért is gondoskodhatnak a cégek munkatársaik egészségéről, így hatékonyan növelhetik a dolgozók életminőségét és lojalitását. Mi egyébként abban hiszünk, hogy a családra is kiterjeszthető munkavállalói egészségbiztosítások is óriási térnyerés előtt állnak.

Lehetne jóval nagyobb is ez a piac. Ön szerint az állam mely
szolgáltatások területén engedhetné jobban szerephez jutni a
biztosítókat mint szolgáltatásfinanszírozókat?


Véleményünk szerint a szolgáltatás szempontjából leginkább a fekvőbeteg-ellátás bővíthető, amelyre lenne is piaci igény, azonban amíg a kormányzat nem kezd jelentős átalakításokba az egészségügy területén, ez egy nagyon kockázatos terület.

Milyennek találja a magán-egészségügyi szolgáltatók kínálatát? Megfelelő számban, árazással és szolgáltatási színvonallal működnek-e ezek Magyarországon?

Nagyon jónak tartjuk a magán-egészségügyi szolgáltatók kínálatát. Magyarországon mára kiépült egy magán-egészségügyi szolgáltatói rendszer, rengeteg színvonalas klinika és egészségügyi központ működik az országban, amelynek köszönhetően bárki, a lakóhelyéhez közel megtalálhatja azokat az intézményeket, amelyek minőségi szolgáltatásokat nyújtanak. A biztosítók pedig nagyon sokat tehetnek azért, hogy folyamatos minőségellenőrzéssel még tovább emeljék a színvonalat. Az árazással kapcsolatban fontos tudatosítani, hogy, míg kutatások szerint Magyarországon a páciensek által is elfogadott a hálapénz rendszere az állami egészségügyben, addig a biztosítókkal együttműködő magánegészségügy transzparens, így sok esetben arról van szó, hogy amit az ügyfelek az állami rendszerben zsebbe fizetnek, azt a magán szolgáltatóknál számla ellenében adják oda. Utóbbiért azonban egy ügyfél-orientált, egészségtudatosságra ösztönző, minőségi szolgáltatást vehetnek igénybe, amelynek során ráadásul nem szembesülnek az állami egészségügyre jellemző várólistákkal és kapacitáshiánnyal sem.

Még nem késő regisztrálni keddi Biztosítás 2016 konferenciánkra.
cimlap_Hernadi
Frankfurti tőzsde
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Huawei
kinaielnök
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Tulajdonost vált az MKB Bank, de még véletlenül sem a tőzsdén keresztül