Előfizetői tartalom

Tisztulnak a bankok, végre beindul a hitelezés?

Fejős Bence
|
Szebeny Miklós, MNB
2016. február 10-én az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága jóváhagyta a MARK Zrt. kereskedelmi ingatlan-portfóliók vásárlására kidolgozott piaci árazási módszertanát. A döntés egy több mint egy éve húzódó szakértői tárgyalássorozatra tett pontot, melynek következtében a jegybank makroprudenciális feladatának hatékony ellátása érdekében létrehozott MARK Zrt. végre igazoltan piaci áron kezdheti meg a vásárlásokat. A cél, hogy egy sikeres precedens szülessen azzal, hogy a MARK Zrt. jelentős lökést ad a banki mérlegek tisztulásának, segítve ezzel a bankrendszernek a fenntartató növekedéshez való hozzájárulását.

A problémás vállalati, azon belül is elsősorban a kereskedelmi ingatlanhoz kapcsolódó kitettség az egyik legfőbb makroprudenciális kockázatot jelenti. Erre a jegybank többször felhívta a figyelmet, de megtalálható nemzetközi szervezetek értékelésében is úgy, mint az OECD, Európai Bizottság, és az IMF. A bankrendszer mérlegét jelentős nemteljesítő állomány terheli lassan...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés