Hogy lett Európa egyik legdrágább bankja az OTP?
Bank

Hogy lett Európa egyik legdrágább bankja az OTP?

Az OTP-t elkezdték szeretni, a nyugat-európai bankokat pedig utálni a befektetők, így állhatott elő az a helyzet, hogy a magyar bank most jóval drágább, mint a rendszerszinten is fontos európai pénzintézetek. Arról már többször írtunk, miért szeretik az OTP-t, most összegyűjtöttük, miért nem szeretik a nyugat-európai bankokat. A Deutsche Bank tökéletes állatorvosi ló erre.

Drága lett az OTP

A hasonló méretű vagy az OTP-nél nagyobb bankok között a magyar pénzintézet a 10 legdrágább bank között van Európában, ráadásul az OTP kétszer annyira drága, mint a nagy, rendszerszinten jelentős nyugat-európai bankok. Ilyen utoljára a 2000-es évek közepén fordult elő, amikor a magyar bank sorra hajtotta végre az akvizíciókat, remek konvergencia- és növekedési-sztori volt, jogosnak is tűnt, hogy magasabb szorzókon forogjon, mint a beállt üzletmenetű, alacsonyabb növekedésű nyugat-európai bankok. De most mi a helyzet? Jogos a prémium árazás?

Hogy lett Európa egyik legdrágább bankja az OTP?
A kérdésekre a válasz egy részét megadja az alábbi ábra. Míg a nagy európai bankok profitabilitása sok esetben még csökken is a következő években, az OTP profitjának megugrásával számolnak az elemzők, a magyar bank saját tőke arányos megtérülése jóval magasabb lehet, mint a nyugat-európai bankoké, ezt is értékelik a befektetők.

Hogy lett Európa egyik legdrágább bankja az OTP?
Nyugat-európai és kelet-közép-európai bankot összehasonlítani egy kicsit körtét az almával összehasonlítás, mivel más tevékenységi körű, egészen más kockázati profilú pénzintézetekről van szó, de az azért mégis érdekes, hogy miért háromszor vagy akár négyszer olyan drága az OTP, mint Európa legfontosabb bankjai.

Arról már sokat írtunk, hogy mi a fantázia az OTP-ben, miért emelkedett tavaly közel 60 százalékot, és miért különösen rezisztens az árfolyama idén. Nagy vonalakban arról van szó, hogy

a magyar kormány és a bankok viszonya nagyot javult, a különadó idén és jövőre mérséklődik, a magyarországi hitelezés tovább élénkülhet (pl. CSOK-hatás), az orosz és az ukrán kitettség egyre csökken, mindezek eredőjeként az elemzők durván megugró profittal számolnak, ilyen sztoriból pedig nincs sok Európában. Ráadásul idén Magyarország felminősítése mellett az OTP-t is felminősíthetik a nagy hitelminősítők.

Vannak tehát érvek amellett, hogy miért szeretik a befektetők az OTP-t, de miért utálják a nyugat-európai bankokat?

Deutsche Bank, az állatorvosi ló

Állatorvosi lónak tökéletes a Deutsche Bank, a harmadik legnagyobb mérlegfőösszegű európai bank árfolyama idén már közel 30 százalékot esett, kifejezetten utálják a befektetők. Olyannyira, hogy jelenleg a könyv szerinti értékének 30 százalékán forog, vagyis az OTP most közel négyszer olyan drága, mint a legnagyobb német bank.

Hogy lett Európa egyik legdrágább bankja az OTP?
A Deutsche Bank alacsony árazása nem is véletlen, az alábbiakban összegyűjtöttük, miért utálják annyira a nagy német bankot a befektetők.

Betesz az alacsony kamatkörnyezet

Január közepén Mario Draghi, az EKB elnöke arról beszélt, hogy a márciusi ülésig szükséges lehet felülvizsgálni a mostani kondíciókat, mivel az inflációs kilátások jelentősen romlottak az eurózónában. Az elemzők most azzal számolnak, hogy az EKB havi 10-20 milliárd euróval megtoldhatja az eszközvásárlási programját, ráadásul a betéti rátát újabb 10 bázisponttal -0,4 százalékra csökkentheti. A gazdaság élénkítésének negatív hatása azonban a bankokon csapódik le, a negatív kamatráta költségeit nem tudják áthárítani ügyfeleikre, és mivel az elmúlt években a hitelkamatok nagyobb ütemben csökkentek, mint a betéti kamatok, a marzsok tartósan alacsonyan maradtak, a Deutsche Banknál a nettó kamatmarzs 1,4 százalék körül mozgott az elmúlt években, elemzők a marzsok további csökkenésével számolnak.

Az OTP nettó kamatmarzsa jóval magasabb, mint a nyugat-európai bankoké, tavaly még mindig 5 százalék felett állt, csoportszinten kiemelkedő az orosz (16%), az ukrán (8%) és a bolgár (5,5%) marzs. Amennyiben a magyar jegybank újabb kamatcsökkentést hajt végre, az a hitelek átárazódásával jár, és mivel a betéteknél erre már csak korlátozottan van tér, a magyar operációban a nettó kamatmarzs tovább szűkülhet. A fontosabb operációk közül Oroszországban lehet a kamatok csökkenésével számolni, csoportszinten azonban még mindig jóval a nyugat-európai bankokénál magasabb marzsot érhet el az OTP.

Hogy lett Európa egyik legdrágább bankja az OTP?

Olajipari kitettség

A világ nagybankjai az elmúlt években jelentős hiteleket helyeztek ki energetikai vállalatokhoz, ezek egy része főként az olajáresés miatt késedelmessé vált. Bár a becslések szerint a Deutsche Banknak a versenytársainál kisebb az energetikai, ezen belül is az olajipari kitettsége, továbbra is bizonytalan, hogy az mekkora, mivel a versenytársakkal ellentétben (Citigroup 58, Bank of America 43,8, JP Morgan 42, Wells Fargo 42, Credit Suisse 9,1 milliárd dollár) a Deutsche Bank nem tett közzé ezzel kapcsolatban pontos információt.

Az OTP nem tesz közzé szektorális bontást a hiteleiről, de kérdésünkre annyit elmondtak, hogy a bank magyarországi operációjának kitettsége az olajkitermelő vállalatok felé elhanyagolható, az olajfinomító társaságoknak nyújtott hitelek állománya néhány tízmilliárd forint (az OTP magyarországi bruttó hitelállománya 2419 milliárd forint).

Bírságok

A Deutsche Bank az elmúlt években dollármilliárdos bírságokat fizetett, többek között a következő ügyekben:
  • globális kamatráták manipulálása
  • devizaárfolyamok manipulálása
  • amerikai szankciókkal sújtott országokkal (Szíria, Irán, Líbia, Mianmar, Szudán) bonyolított tranzakciók
  • magas frekvenciájú kereskedést lehetővé tevő algoritmusok futtatása, ezzel kárt okozva a bank saját ügyfeleinek is


2014-ben közel 2, tavaly 5,2 milliárd dollár bírságot fizetett a Deutsche Bank, a várakozások alapján idén további 2,5, jövőre pedig 1,5 milliárd dollár bírságra számíthat a bank, de a nagy elemzőházak azt sem zárják ki, hogy 2017 után is jönnek még peres ügyekből származó bírságok. A kockázatok között a menedzsment megemlíti, hogy nem lehet kizárni, hogy a korábbi évekhez hasonló szinten legyenek a bírságok, ebben az esetben viszont nem teljesül a cégvezetés 2020-as terve.

Az OTP hasonló ügyekben nem érintett, bírságokat azonban a magyar bank is fizetett (ezek közül a legnagyobbat, 3,9 milliárd forintot 2013-ban kartellezés miatt), ezek nagyságrendje azonban jóval alacsonyabb, mint például a Deutsche Banknál. A le nem zárt peres ügyekből várható kötelezettségek (perérték) tavaly szeptember végén 52 milliárd forintot tettek ki az OTP-nél, ehhez azonban érdemes hozzátenni, hogy ebben minden folyó per perértéke szerepel, függetlenül a bekövetkezési valószínűségtől (pár évvel ezelőtt a holokauszt-per lezárásáig ezen a soron egy hatalmas szám szerepelt az OTP-nél).

Brexit

Idén június 23-án referendumot tartanak arról, hogy Nagy-Britannia tagja maradjon-e az Európai Uniónak. A Deutsche Bank már tavaly felállított egy munkacsoportot, amely megvizsgálja, hogy milyen előnyökkel járhat az, ha a bank elhagyja a szigetországot és az ottani operációját külföldre (nagy valószínűséggel Németországba) költözteti. A Deutsche Bank több mint 8000 alkalmazottat foglalkoztat Nagy-Britanniában, a részleg átköltöztetése nyilvánvalóan magas költségekkel jár, ez is bizonytalanságot jelent. Az OTP-nél hasonló, közvetlen Brexit-kitettségről nem tudunk.

Hitelminősítés

Míg a Deutsche Bankot éppen leminősítette az S&P (tier 1-es értékpapír minősítését BB—ról B+-ra), addig az OTP felminősítés előtt áll. A Moody's és az S&P márciusban, a Fitch pedig májusban tart felülvizsgálatot Magyarország hitelbesorolásával kapcsolatban, és mivel a Moody's-nál és a Fitch-nél már pozitív a kilátás, ezért a két hitelminősítőnél már idén befektetésre ajánlott kategóriába kerülhet Magyarország, és bár itt nincs automatizmus, ez a lépés az OTP felminősítését is hozhatja.

Osztalék

A különböző perekkel, a bank átstrukturálásával, az alkalmazotti létszám leépítésével kapcsolatos költségek miatt a Deutsche Bank a tavalyi eredménye után nem fizet osztalékot, az elemzők szerint jövőre sem fog, sőt, van olyan elemző, aki szerint még az azt követő években sem lesz osztalékfizetés, ezzel szemben az OTP a várakozások alapján még akár osztalék-sztorivá is válhat.

Hogy lett Európa egyik legdrágább bankja az OTP?

Nettó profit

Részben a nehéz működési környezet, részben az egyszeri tételek miatt az elemzők szerint évekig nyomás alatt maradhat a Deutsche Bank profitja, amely a válság előttinek a felét érheti el a következő években, miközben az OTP profitja a várakozások szerint a korábbi csúcsokhoz hasonló szintre emelkedhet.

Hogy lett Európa egyik legdrágább bankja az OTP?
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
wells fargo