Banki apokalipszis készül Görögországban
Bank

Banki apokalipszis készül Görögországban

Portfolio
A görög pénzintézetek milliárd eurós veszteségeket jelenthetnek 2015-re, de a bankárok legnagyobb aggálya még csak nem is ez, hanem a nemzetközi hitelezőkkel való tárgyalássorozat újabb hulláma, amely hónapokig elhúzódhat, és közben befagyaszthatja a görög gazdaságot - írja a Wall Street Journal.
A bankok az idei évre már nyereséget vártak, de ez komoly veszélyben van a hitelezőkkel való tárgyalások miatt. Szükséges a megegyezés, hogy visszaálljon az ügyfelek, befektetők bizalma, valamint hogy visszaáramoljon a mindössze egy év alatt a bankbetétekből kimenekült 43 milliárd euró legalább egy része. A tárgyalások során várhatóan a kormány újra nyomás alá kerül, hogy a nem teljesítő hitelekkel kezdjen valamit: a görög banki hitelek 43 százalékát ugyanis nem fizetik.

A hitelezők (EU és IMF) azt akarják, hogy a bankok a nem teljesítő hiteleiket eladják befektetési cégeknek, így újra beindulhat a görög hitelezés. A görög kormány viszont szigorítaná a hitelek eladására vonatkozó szabályozást, mert attól fél, hogy "keselyű" cégekhez jutnak majd, akik agresszívan behajtják a cégeken, jelzálogosokon a tartozásukat. A kormány ezért eddig elkerülte ezt az igen komoly esetleges politikai visszhangot kiváltó intézkedést, amely miatt sokan kerülhetnek az utcára vagy veszíthetik el vagyonuk jelentős részét.

Elemzők szerint az egyetlen megoldás a görög helyzetre a nem teljesítő hitelek kiszórása, ennek viszont ha a kormány ellenáll - és várhatóan így fog tenni -, valószínűleg a tavalyihoz hasonló görög-EU-s ellentét lesz az eredménye, amely miatt Görögország ismét válságba fordult és majdnem a Grexithez vezetett.

A tavalyinál viszont az idei helyzet tetézheti a görög bankszektor és gazdaság problémáit, mivel a nemzetközi lassulásból eredő visszaesés a turizmusban, valamint a menekülthullám és az ebből következő politikai, gazdasági anomáliák is a képbe kerültek.

A helyzet kritikusságát mi sem jelzi jobban, mint hogy a görög banki részvények csak február első tíz napján 50 százalékot estek, amely messze túlszárnyalta az eurozóna szintén cudar helyzetben lévő bankjainak esését.
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
repules szegell iata GettyImages-1180597944
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
deutsche bank_getty