Bank

Bedőlt lakossági hitelek: itt az MNB első nagy lépése

Portfolio
Már hónapok óta lebegtette az MNB, hogy valamit kezdeni szeretne a nem teljesítő lakossági hitelek problémájával. A 35 ezer ügyletet megoldó Nemzeti Eszközkezelő és az alig pár száz érdeklődőt vonzó magáncsőd mellé most bejelentették: bár nem kötelező érvényű jogszabály, hanem egy ajánlás formájában, de az MNB terelgetni szeretné a lakossági hitelportfóliójuk tisztítása felé a bankokat. Az ajánlást pénteken bankszövetségi konzultációra bocsátotta a jegybank, és március közepén várható a megjelenése.

Előzmények

Az ún. "fair banki" és az adósságfék szabályok bevezetésével átláthatóvá vált a fogyasztói kölcsönszerződések megkötése, a hitelfelvétellel együtt járó kockázatok felmérése, azok korlátozása. A korábbi lakossági jelzáloghitelek esetében ugyanakkor még mindig jelentős számú, kb. 144 ezer a késedelmessé vált, vagy már felmondott hitelek száma - emlékeztet az MNB. A jegybank statisztikáiból nemrég egyébként az derült ki, hogy a bankok portfóliójában a szeptember végi 18,8%-ról 18,0%-ra csökkent a nem teljesítő lakossági hitelek aránya 2015 végére.

Bedőlt lakossági hitelek: itt az MNB első nagy lépése

Jön az MNB-ajánlás

Az MNB azért, hogy ezen szerződések esetében elősegítse az adósok fizetőképességének helyreállítását, továbbá a tartozás rendezését, ösztönzi a pénzügyi intézményeket az adósokkal történő együttműködésre és a közös megoldások keresésére.

Ennek megvalósítása érdekében saját szabályozói hatáskörében eljárva az MNB jegybanki ajánlást tervez kibocsátani, megfogalmazva a pénzügyi intézményektől minimálisan elvárt teendőket a felek kapcsolatfelvétele, a pénzügyi intézmény információgyűjtése, helyzetértékelése, illetve megoldási javaslattétele során.

Az MNB elvárja a pénzügyi intézményektől, hogy
  • valamennyi érintett adós esetében megkíséreljék a kapcsolatfelvételt a helyzet rendezése érdekében,
  • az adósoktól begyűjtött információk alapján egyedileg elemezzék az adós fizetőképességét, továbbá
  • az adósok tényleges élethelyzete alapján a pénzügyi intézmények közérthetően megfogalmazott megoldási javaslatokat készítsenek, az előnyöket és hátrányokat is ismertetve az érintettek számára,
  • ne csak az adóst, hanem az egyéb kötelezetteket (pl.: kezes, jelzálog kötelezett) is vonják be a közös megoldáskeresésbe,
  • a korábban devizában eladósodottakat érintő jegybanki elvárás továbbá, hogy az árfolyamváltozásból eredő, hosszabb ideje fennálló, súlyos helyzetben lévő (az ajánlás kiadásakor már 180 napon túli késedelemben lévő) adósok esetében a bankok a fizetőképesség helyreállítása érdekében felajánlott megoldási javaslatok kidolgozásánál fokozottan vegyék figyelembe az árfolyamváltozásból eredő tehernövekedés bank és adós közti megosztásának lehetőségét is.
Az MNB fontosnak tartotta felhívni minden érintett figyelmét arra is, hogy a sikeres megoldáskereséshez nem csak a pénzügyi intézmények, hanem az adósok felelős együttműködésére is szükség van. Az MNB ennek érdekében az ajánlás megjelentetésével egyidejűleg fokozott tájékoztatási tevékenységet fog végezni. Az MNB a késedelembe esett lakossági jelzáloghitelek fizetésének helyreállításáról készített ajánlástervezetét pénteken szakmai konzultációra átadta a Magyar Bankszövetségnek, a végleges ajánlás kiadása március közepére várható.

Bedőlt lakossági hitelek: itt az MNB első nagy lépése
A problémáról Polacsek Csaba (PwC) nyilatkozott nemrég a Portfolio-nak:
Csanyi Sandor Prima Primissima dijatado
szergej lavrov oroszorszag
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
bank