Előfizetői tartalom

Ropogós számok: hatalmasat nyertek a volt devizahitelesek

Portfolio
Eddig csak becsléseink voltak erről, mára azonban pontosan is kiderült: a tavaly végrehajtott deviza- és forinthiteles elszámolások összesen kicsivel több mint 3,6 millió hitelszerződést érintettek, ebből "mindössze" 1,6 millió hitelszerződés él jelenleg is. Csaknem 92 ezer szerződésnél olyan nagy volt az elszámolási összeg a fennálló tartozáshoz képest, hogy a szerződés megszűnt. A tavaszi (devizaalapú) elszámolások során 733 milliárd forintot, az őszi (többnyire forinthiteles) elszámolások során pedig 31 milliárd forintot kaptak az ügyfelek. A svájci frank alapú lakáshitelek átlagos, havi törlesztőrészlete 26 100 forinttal, 25%-kal csökkent az elszámolások hatására, az azóta végbement forintkamat-csökkenés pedig még tovább apasztotta őket.

A tavalyi deviza- és forinthiteles elszámolások összesen 3 602 075 hitelszerződést érintettek - derül ki az MNB nemrég közzétett Félidős jelentéséből. E dokumentumban bukkantunk az alábbi táblázatban található számokra is, amelyek szerint az egyoldalú kamatemelések és részben az árfolyamrés miatt a törvényben elrendelt elszámolások 1,866 millió devizaalapú és 1,724...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái